Karten is een spannende en leuke sport, maar soms kan er ook iets misgaan. Een crash met een kart kan schrikken zijn, maar het is belangrijk om te weten wat je moet doen om veilig te blijven en snel weer op de baan te zijn. In deze blog legt Den Hartog Racing je uit wat je moet doen als je crasht en hoe je jezelf veilig kunt houden.
Blijf kalm en beoordeel de situatie
Het eerste wat je moet doen na een crash is kalm blijven. Het is normaal om van streek te zijn, maar paniek helpt niet in deze situatie. Kijk snel om je heen of je in een gevaarlijke situatie bent beland. Sta je nog op de baan en komen er andere karts aan? Probeer dan, indien mogelijk, voorzichtig naar een veilige plek te bewegen. Het is echter extreem belangrijk om in de kart te blijven zitten, tenzij dit echt niet anders kan, zoals in het geval van brand. Gelukkig komen zulke situaties nauwelijks voor. Door kalm te blijven, kun je beter inschatten wat er om je heen gebeurt en voorkom je verdere ongelukken.
Soorten crashes en wat je moet doen
Een crash met een kart kan op verschillende manieren gebeuren. Elk type crash vereist een andere aanpak om ervoor te zorgen dat je veilig blijft. Hieronder staan de meest voorkomende crashes en wat je in elk geval kunt doen:
Kleine botsingen
Bij een kleine botsing, zoals tegen een barrière of een andere kart op lagere snelheid, bestaat de kans dat je niet meer zelfstandig verder kunt rijden. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je vast staat tegen de barrière. In dit geval kun je het beste duidelijk je hand opsteken om anderen en het baanpersoneel te waarschuwen. Zij komen je zo snel mogelijk helpen, zodat je je weg weer kunt vervolgen. Rijd je met een elektrische kart? Dan kun je de achteruit-knop gebruiken om sneller weg te komen. Let hierbij wel op of er geen schade is aan je kart, dan kan het zijn dat je niet zomaar verder kunt.
Omvallen of kantelen
In theorie kan een kart omvallen of kantelen, maar dit komt niet vaak voor met huurkarts. Mocht het toch wel gebeuren, blijf dan kalm en probeer onder de kart vandaan te komen, als dit zonder pijn mogelijk is. Heb je geen pijn? Verplaats je dan vervolgens zo snel mogelijk naar een veilige plek naast de baan.
Ernstige botsingen
Bij een ernstige botsing, waarbij je hard bent geraakt of tegen iets groots bent gebotst, is het belangrijk om heel voorzichtig te zijn. Controleer ook hier eerst of je in orde bent. Heb je erge pijn, wacht dan op de hulp van het personeel. Zij zijn getraind om je veilig uit de kart te halen en medische hulp te bieden.
Hulp en communicatie
Ben je veilig aan de kant of geholpen door het personeel? Geef duidelijk aan wat er gebeurd is en waar je pijn hebt, zodat zij je goed kunnen helpen. Het is belangrijk om eerlijk te zijn over je verwondingen, zelfs als ze klein lijken. Door goed te communiceren met het personeel kunnen zij beter inschatten wat er nodig is om de situatie veilig af te handelen en verdere problemen te voorkomen.
Kart controleren op schade
Nadat je zelf veilig bent en geen verdere verwondingen hebt, zal het personeel eerst de kart controleren op eventuele schades. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je meestal weer in dezelfde kart verder. Heeft de kart wel schade opgelopen? Dan zal je een andere kart vanuit de pitstraat krijgen en kun je op vers rubber verder strijden om de snelste rondetijd.
Leer van de ervaring
Een crash is een kans om iets te leren. Vraag jezelf af wat er misging en wat je anders had kunnen doen. Praat met andere coureurs of instructeurs om tips te krijgen over hoe je je rijtechniek kan verbeteren. Door te weten wat je moet doen, kun je veilig blijven in elke situatie. Volg kartlessen bij Den Hartog Racing en krijg advies van professionals om je rijvaardigheden te verbeteren en crashes te voorkomen. Met de juiste kennis en begeleiding kun je elke uitdaging aan en kun je het maximale uit je kartsessies halen!