fbpx

6 redenen waarom karten ook voor meiden is!

De kart- en autosportwereld is al sinds het ontstaan overwegend een mannenwereld. Jongens zijn in de kartsport in veel grotere getalen te vinden dan meiden. En dat terwijl je als vrouw helemaal niet minder lol in deze sport hoeft te hebben of langzamer bent. Karten is namelijk ook voor meiden ontzettend leuk en uitdagend. In dit artikel geven we een aantal redenen waarom karten ook voor meiden is. Daarnaast komen Milou Mets (autocoureur) en Esmée Couwenberg (deelneemster Race Academy) aan het woord.

#MeidenInDeKartsport

Meiden in de kartsport

Dit artikel is onderdeel van een nieuw initiatief om karten meer onder de aandacht van meiden te krijgen. Onze Race Academy bestaat bijvoorbeeld voor 95% uit jongens, tijd om daar verandering in aan te brengen! Meer meiden in de kartsport….

Waarom is karten ook voor meiden?

Eigenlijk is het antwoord op deze vraag simpel: Waarom niet? Toch onderbouwen we de vraag waarom karten ook voor meiden is graag met een aantal redenen. Daarna geven Milou en Esmée een aantal tips aan meiden die racen leuk vinden.

1. Karten is een individuele sport

Karten is in tegenstelling tot veel andere sporten een sport die je individueel uitoefent. Natuurlijk kun je ook teamraces rijden én heb je soms te maken met een raceteam waar je onderdeel van bent. Echter zit je alleen in de kart en ben je dus de enige die controle heeft over wat er gebeurt. Tegenstanders zijn tegenstanders, of het nu mannen of vrouwen zijn. Iedereen draagt een helm, dus het verschil is in een kart zelfs lastig te zien. Vooral omdat vrouwen écht niet onder doen aan mannen.

2. Voor vrouwen zijn net zo veel mogelijkheden

In de kart- en autosport heeft iedereen dezelfde kansen en uitdagingen. Zo mag een vrouw aan dezelfde trainingen/wedstrijden meedoen als een man; daar wordt geen onderscheid in gemaakt. Vrouwen moeten natuurlijk wel dezelfde uitdagingen binnen deze sport trotseren als mannen, denk hierbij aan budgetkwesties. Daar zit geen verschil in.

In sommige kartwedstrijden/kartcompetities wordt er tevens een extra klassement voor vrouwen bijgehouden. Zo maak je dus extra kans om in de prijzen te vallen.

Girls on Track – Rising Stars

Daarnaast worden er steeds meer activiteiten georganiseerd om de kart- en autosport onder de aandacht van meiden en vrouwen te krijgen. Zo organiseert de FIA bijvoorbeeld een ‘Girls On Track – Rising Stars‘ competitie waarmee meiden de kans krijgen om zich te bewijzen. De winnares wordt beloond met een plekje binnen het opleidingsteam van een Formule 1 renstal. Bekijk hieronder een trailer van deze competitie:

Tekst gaat verder onder de video.

3. Ook in de autosport steeds meer aandacht voor vrouwen

Dat er steeds meer activiteiten georganiseerd worden om de autosport interessanter te maken voor vrouwen, blijkt ook bij de hogere klassen. Zo is er tegenwoordig een speciale W Series, een soort Formule 1 kampioenschap speciaal voor vrouwen. Er wordt (nog) niet met dezelfde bolides gereden, er is helaas nog veel minder aandacht voor en het heeft minder naamsbekendheid, maar het is wel een stap in de goede richting. Dit kan voor veel meiden een fantastische doelstelling vormen als ze beginnen in de kartsport.

4. Meiden doen niet onder voor jongens

Er wordt nog te veel gedacht dat mannen altijd sneller en beter zijn in racen dan vrouwen. Dit is echter niet zo! Vaak wordt dit benoemd in combinatie met de Formule 1 en fysieke uitdagingen, maar daar is in veel kart- en autosportklassen niet op zulke schaal sprake van. Je moet conditie- en krachttraining doen, maar de Formule 1 is een tak apart daarin en gelukkig zijn er nog veel meer andere raceklassen.

Qua snelheid doen meiden in ieder geval niet onder voor jongens. Niet in de kartsport én niet in de autosport: er zijn veel succesvolle autosportvrouwen te benoemen.

5. Er is vrouwelijke racekleding te verkrijgen

Het ziet er ontzettend stoer uit: een coureur helemaal in pak en met helm op. Veel van deze racepakken en helmen hebben een mannelijke uitstraling, maar gelukkig zijn er ook voldoende vrouwelijke opties te verkrijgen! Zo zijn er bijvoorbeeld raceoveralls en helmen speciaal voor vrouwen te verkrijgen. Bekijk hier een voorbeeld voor een vrouwelijke raceoverall. Veel racekleding is overigens unisex!

6. Waarom niet? Racen is gewoon te gek!

Waarom zou je het niet doen? Wellicht omdat de kart- en autosport nogal een onbekende wereld is en dat er nog veel mannen in actief zijn. Toch is het belangrijk om je eigen dromen na te streven, of je nu een man óf een vrouw bent. Racen blijft racen! Voel je als meisje van harte welkom binnen de kartsport. Ben je nog niet overtuigd? Hieronder vertellen een aantal meiden/vrouwen meer over hun rol binnen de kart- en autosport!

Meiden in de kart- en autosport

Er zijn natuurlijk al meerdere meiden en vrouwen actief binnen de racerij. Vrouwen zijn op allerlei vlakken te vinden; van kartbaanmedewerkers tot mechanics, van karters tot professionele autocoureurs. Wij spraken met Milou Mets (autocoureur) en Esmée Couwenberg (deelneemster Race Academy).

Milou Mets (autocoureur)

Milou Mets was als klein meisje al gefascineerd door snelle auto’s, spelen met poppen was er voor haar dan ook niet bij. Al sinds haar 8e is ze actief in de kartsport en op haar 14e reed ze haar eerste race in een auto. Sindsdien is ze niet meer weg te slaan van het circuit, momenteel is ze met name actief als autocoureur in oval-racing. Daarnaast is ze actief als kart- en autosportcoach en zet ze zich in voor meer vrouwen in de racewereld. Haar doel is dan ook om een steentje bij te dragen aan de eerste vrouwelijke coureur in de Formule 1.

De tip aan meiden van Milou

‘Ga ervoor, jaag je dromen na! Waar een wil is, is een weg. Mijn advies is om onder begeleiding van een coach te gaan trainen, dan kun je samen iets opbouwen en streven naar succes. Een coach is iemand om op terug te vallen en ik had gewild dat ik dat vroeger had. Dan was ik waarschijnlijk al op jongere leeftijd verder gekomen. Meiden zijn absoluut even snel als jongens, dus geloof in jezelf en ga ervoor.’

In onderstaande video licht Milou Mets haar ambities toe (tekst gaat verder onder de video).

Esmée Couwenberg (karter)

Esmée is 14 jaar en woont in Venlo. Al jaren is ze een groot fan van Formule 1 en na een rondje karten met familie wist ze het; dit wil ik ook. Sinds 2019 volgt ze dan ook met veel enthousiasme de kartlessen van Den Hartog Racing. Ze beleeft er vooral veel plezier aan, maar heeft ook doelen; ‘Ik hoop kartraces te gaan winnen en misschien ooit wel professioneel autocoureur te worden’. Esmée geeft aan geen verschillen te ervaren met jongens in de kartsport; ‘Alleen zijn er meer jongens dan meisjes en het zou leuk zijn als dat verandert’.

De tip aan meiden van Esmée

‘Het maakt niet uit of je een jongen of meisje bent, als je karten leuk vindt moet je het gewoon doen! Ik geniet zelf het meest van de snelheid en streef er elke keer naar om beter te worden. Twijfel je of je wilt karten? Dan kan je gerust eens een proefles volgen om te kijken of het wat voor je is.’

Esmée Couwenberg in actie op de kartbaan van ZERO55 Enschede (tekst gaat verder onder de foto).

ZERO55 Enschede

Hoe kunnen meiden beginnen met karten?

Eén van de beste manieren om te beginnen met karten is door kartlessen te volgen. Hierbij wordt er nooit onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes. Je kunt dus altijd gezellig meedoen! Tijdens kartlessen krijg je tips & tricks over de kartsport en rol je in de wereld van de racerij. Vanuit de kartlessen kun je races gaan rijden en doorstromen naar andere kart- en autosportklassen. Bijna alle coureurs zijn namelijk in de kart begonnen! Bij onze kartlessen heb je geen eigen kart of eigen kleding nodig, dit leen je allemaal op de kartbaan. Lees hier meer over onze kartlessen door heel Nederland.

#MeidenInDeKartsport

Deel dit artikel zo veel mogelijk om meer aandacht te krijgen voor meiden en vrouwen in de kart- en autosport. Houd daarnaast onze sociale media pagina’s in de gaten voor meer #MeidenInDeKartsport acties. Gebruik de hashtag en laat de girlpower zien!

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.

Kartlessen voor jeugd

Eerste kartles gratis!

Word lid en race op verschillende locaties door heel Nederland. De Race Academy is de meest voordelige manier van karten als sport.

Je hebt geen eigen kart of spullen nodig, alles is bij de prijs inbegrepen.

Jouw eerste kartles ontvang je gratis en het lidmaatschap is op elk moment kosteloos opzegbaar, dus waar wacht je nog op?

Vragen? Mail gerust naar info@denhartogracing.com.