fbpx

Verschillende straffen in de kartsport!

Straffen kartsport

Straffen… Niet alleen op school hebben we daarmee te maken, ook in de kartsport kan je een straf krijgen. Misschien ken je de tijdstraffen of Drive Through’s in de Formule 1 wel. Onder andere Max Verstappen heeft weleens straffen opgelegd gekregen door de wedstrijdleiding, waardoor hij zelfs weleens een podium miste. Hoe werkt dit in de kartsport en waar kan je allemaal straffen voor krijgen?

Wanneer krijg je een straf?

Straffen krijg je natuurlijk niet zomaar. Als je ergens op een kartbaan een heat gaat karten, zal je hier niet zo snel mee te maken krijgen. Toch kan je zelfs daar te ver gaan, meestal gaat het dan om onacceptabel rijgedrag. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling om opzettelijk te beuken. Een kartbaanmedewerker zal je hierop aanspreken, eventueel begrenzen of zelfs de heat stoppen.

In een wedstrijd gaat dit er iets anders aan toe. Hier heb je namelijk minder te maken met mensen die opzettelijk beuken. Het gebeurt wel, maar veel minder dan op een vrijdagavond op een gemiddelde kartbaan. In de meeste gevallen krijg je hier namelijk straf omdat je verkeerd hebt ingehaald. Je komt bijvoorbeeld in aanraking met een ander of hebt je actie te laat ingezet.

Wanneer is een inhaalactie goed?

Ben je benieuwd wat de eisen zijn aan een goede inhaalactie? Lees dan hier verder, dan weet je wat wel en niet mag.

Het kan ook zo zijn dat er iets niet klopt aan je outfit, je op een te laag gewicht rijdt of misschien wel een foutieve pitstop hebt gemaakt. Ook aantikken in de remzones of té heftig verdedigen kan resulteren in een straf.

Welke straffen kun je krijgen?

Elke wedstrijdorganisatie bepaalt zijn eigen straffen. Zo kan je te maken met een tijdstraf die achteraf wordt toegekend (meestal 5, 10 of 20 secondes), een plaatstraf of in het ergste geval een diskwalificatie. Ook kan het voorkomen dat je al tijdens een race een vlag te zien krijgt die aangeeft dat je een waarschuwing hebt, iemand anders weer voorbij moet laten of dat je een stop-and-go krijgt. In dat laatste geval moet je tijdens de race op een daarvoor aangegeven plek stoppen. Je moet een paar tellen stil staan en vervolgens geeft de wedstrijdleiding aan wanneer je weer mag vertrekken.

In het reglement van een wedstrijdorganisatie is meer te lezen over hun regels omtrent straffen. Let op: vooral in een sprintrace wil je écht geen straf krijgen. Eigenlijk is je race dan namelijk al weg, aangezien de meeste rijders dicht op elkaar rijden. Voorkom dus altijd een straf, het is gewoon zonde en onnodig!

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.