Heb je het al gehoord? Je kunt in een team meedoen aan 24-uurs kartraces. Deze endurance wedstrijden zijn bekend geworden door onder andere video’s van de Bankzitters en Enzo Knol. In deze video’s is te zien dat het er behoorlijk professioneel aan toe gaat, maar wist je dat jij ook mee kunt doen aan deze uitputtingsslag? In dit artikel vertellen we hoe deze kartwedstrijden werken, waar je 24-uurs kartraces kunt rijden en wat je hiervoor nodig hebt. Lees dit artikel, vorm een team, schrijf je in en win! Al zal dat winnen misschien moeilijker zijn dan je verwacht…
Wat is een 24-uurs kartrace?
Een kartwedstrijd die maar liefst een dag duurt: 24 uur lang rondjes rijden over hetzelfde circuit, ook in de nacht en ook in de regen. Leuk om te weten: je hebt geen eigen kart nodig. Meestal rijd je vooraf een training en kwalificatie om een goede startpositie te bemachtigen. In deze fase zit iedereen nog vol energie, maar dat zal snel veranderen. Na de kwalificatie wordt er opgesteld en gaat de race meestal rond 12.00 uur van start.
Start van de race
Er staan meestal veel teams aan de start, je kunt maar zo 40 tot 50 tegenstanders hebben. Het is dus belangrijk om een goede tactiek te hebben en de juiste rijder uit je team te selecteren voor de start. In sommige gevallen wordt er gestart met een ware Le Mans start waarbij je rennend naar je kart moet. Eenmaal in de kart start de race en is het een kwestie van constante ronden rijden, tactiek, goede pitstops en uithoudingsvermogen.
Tactiek 24-uurs kartrace
Tijdens een normale sprintrace gaat het bij karten veelal om pure snelheid. Je moet ook tijdens een sprintrace met je hoofd racen en slim je positie kiezen, maar in een endurance race is dit nog veel belangrijker. Tijdens een 24-uurs race probeer je eigenlijk altijd gevechten op de baan te vermijden. Dit kost namelijk alleen maar tijd ten opzichte van alle andere teams. Tijdens een 24-uurs kartrace gaat het om constante rondetijden rijden. Je wil geen pieken en dalen, maar voortdurend een vast tempo rijden. Zorg ook voor een communicatieset zodat je met de zijlijn kunt praten.
Pitstops bij 24 uur karten
Vrijwel altijd is er een minimum aantal pitstops dat er gedaan moet worden tijdens zo’n race. In totaal kom je waarschijnlijk uit op zo’n 20 tot 30 verplichte pitstops. Tijdens deze pitstop wissel je van rijder, wordt de kart getankt, krijg je een andere kart en moet je bijvoorbeeld gewichten of transponders overzetten. Om af te stemmen wanneer je een pitstop doet, is het handig om goed te communiceren tussen rijder en zijlijn. Plan je pitstops ook tactisch: er zit altijd wel wat verschil tussen de karts. Houd dus in de gaten wanneer er goede karts in de pitstraat staan en probeer dan te wisselen. Rijd vervolgens zo lang als mogelijk/toegestaan door met een goede kart.
Uitputtingsslag
Houd rekening me tegenslagen, zorg ervoor dat je gezondheid op nummer 1 staat. Naarmate de nacht vordert, zal het zwaarder worden. Je hebt geen volledige of goede nachtrust, maar de race gaat door. Pak dus elke vorm van rust, eet en drink goed en zorg voor een goede voorbereiding met een fijne slaapplek (zoals een camper). 24 uur karten is niet een kwestie van: ‘oh dat doen wij wel even’, als je met die mentaliteit inschrijft ga je de eindstreep niet halen. Het is (veel) zwaarder dan je denkt, maar het belooft wel een avontuur te zijn welke je nooit meer vergeet.
Waar kun je een 24-uurs kartrace rijden?
Er zijn verschillende kartbanen waar je een 24-uurs kartrace kunt rijden, waarbij de meest dichtstbijzijnde zijn:
Ook wij nemen met ons talententeam deel aan 24-uurs kartwedstrijden. Er zijn niet alleen in Nederland en Belgie zulke wedstrijden, maar ook in de rest van Europa zijn gave wedstrijden te rijden. Ook de 24 uur van Dubai is een bekende race waar menig Formule 1 coureur aan deel heeft genomen.
Hieronder vind je een grappige video van de Bankzitters tijdens de 24 uur van Lelystad. Hierin zie je een tactiek die dus niet werkt…