Karten voor kinderen & jeugd

dhr

Karten voor kinderen en jeugd!

Steeds meer kinderen in Nederland worden enthousiast over de kart- en autosport door de successen van Max Verstappen. De Formule 1 is steeds populairder en dat is ook te merken in de kartsport. Een droom van elk kind: autocoureur worden! Toch wordt de autosport vaak gelinkt aan geld en helaas is het inderdaad een duurdere sport dan bijvoorbeeld voetbal.

Echter: er zijn voldoende mogelijkheden voor kinderen om op een relatief voordelige manier te gaan karten. Je kunt dit zelfs als een sport beoefenen zonder dat je een eigen kart nodig hebt. Op deze pagina geven we je alle informatie over karten voor kinderen en jeugd. We laten zien waar je rekening mee moet houden en waar je jouw kind kunt laten racen.

Wanneer mag een kind karten?

Hoe begin je nu? Hoe oud moet een kind zijn om te karten en welke andere eisen (zoals de minimale lengte om te karten) worden gesteld? Op de gemiddelde kartbaan in Nederland ligt een minimumlengte van zo’n 1,30 meter tot 1,50 meter. Dit hangt van het soort kart af: de één is kleiner af te stellen dan de ander. Het is wel zo fijn (én veilig) als het kind goed bij de pedalen kan. 

Karten kind & jeugd

De eerste meters zijn vrij simpel: je kunt gerust eens naar een kartbaan gaan en daar kijken of het wat voor jouw zoon/dochter is. Het is aan te raden om op een rustig tijdstip te gaan (bijvoorbeeld doordeweeks), zodat hij/zij alle ruimte heeft om te wennen. Heeft hij.zij de smaak goed te pakken? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om verder te groeien in de kartsport, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Hieronder sommen we de mogelijkheden voor je op. Bekijk hier alle kartbanen in Nederland.

Kinderkarten & grote karts

Voordat je verder leest: kinderen rijden bij ons meestal in de grote karts. Dat houdt in dat ze op dezelfde snelheid als volwassenen kunnen gaan rijden. Maak je geen zorgen; uiteraard begeleiden onze trainers de kids hierin en bouwen we de snelheid op waar nodig. Ben je nog te klein voor de grote kart? Dan kun je terecht in de kinderkart en zorgen we ervoor dat je daar voldoende uitdaging in hebt. 

Kartlessen zonder eigen kart

Er wordt vaak gedacht dat je direct een eigen kart nodig hebt als je in de kartsport actief wilt zijn. Dat is echter niet zo! Je kunt ontzettend veel bereiken in de karts van een kartbaan; huurkarts. Hier zijn regionale, landelijke en zelf wereldkampioenschappen in te rijden. Leuke toevoeging hieraan is dat iedereen met hetzelfde materiaal rijdt, waardoor de échte coureur naar boven komt. Racen met huurkarts is vele malen voordeliger dan racen met een eigen kart. Voor een kartles zonder eigen kart moet je in Nederland gemiddeld rekening houden met € 30,00 – € 45,00 per keer. Met een eigen kart heb je het over hele andere bedragen die lastiger te typeren zijn; de aanschaf van een kart, de banden, brandstof, baanhuur, onderdelen, etc. Als je in een huurkart racet zijn alle bedragen inclusief, je hebt dus niet ineens extra kosten voor onderhoud of slijtage.

Onze kartcursus voor kinderen op meerdere kartbanen

Omdat wij de ambitie hebben om de kartsport voor elk kind in Nederland toegankelijk te maken, richten wij ons enkel op huurkarts. Voor onze kartlessen rekenen we de meest voordelige tarieven in Nederland. Het lidmaatschap is daarnaast altijd kosteloos op te zeggen en hierbij is alles inbegrepen, je hebt dus geen extra kosten. Onze kartschool is op veel verschillende kartbanen door heel Nederland te volgen; je kunt dus altijd op dezelfde baan trainen, maar ook van kartbaan wisselen. Dit is uniek in Nederland en al 1.500 kinderen gingen je voor! Wil je meer weten over dit concept? Bekijk dan hier onze kartschool.

Kartles met eigen kart

Als je tóch met een eigen kart aan de slag wil, dan zijn er uiteraard ook verschillende mogelijkheden. In de basis is het hierbij zo dat je zelf een kart aanschaft en hiermee kartlessen volgt. Er zijn ontzettend veel verschillende types en soorten karts, ook karts speciaal voor kinderen. Je kunt je hiervoor het beste even laten adviseren door een kartshop of outdoor kartbaan, zij kunnen je er alles over vertellen. Houd er in ieder geval rekening mee dat de kosten niet bij het aanschaffen van een kart blijven; dan begint het pas.

Wat na de kartlessen?

Zodra je kartlessen volgt, wil je natuurlijk verder in deze sport. De één vindt het leuk om lekker te blijven trainen en hoeft niet zo veel uitdaging, de ander zoekt liever de limiet op tijdens wedstrijden. Tijdens en na onze kartschool kun je alle kanten op:

  • Meedoen aan onze maandraces;
  • Ons clubkampioenschap rijden;
  • Doorstromen naar ons raceteam;
  • Doorstromen naar een eigen kart (wij hebben de juiste connecties);
  • Op landelijk niveau wedstrijden karten;
  • De eerste stappen richting de autosport maken;
  • Instructeur worden bij onze kartschool;
  • En nog veel meer!

Kartraces voor kinderen

Tijdens onze kartschool is het mogelijk om kartraces te rijden. Dit is dé opstap voor kinderen in de kart- en autosport. Laagdrempelige maand- en clubraces met andere deelnemers vanuit het hele land. Er is elke clubrace voor iedereen prijs en wij zorgen ervoor dat je altijd met een lach naar huis keert. Wil je hogerop binnen de karting? Dan kunnen we je tevens begeleiden naar landelijke kartcompetities voor kinderen of zelfs met de eerste stappen binnen de autosport. Wij hebben betrouwbare connecties waar we je naartoe kunnen verwijzen. Het begint echter met meters maken; dus doe vooral eens mee aan de kartschool en ervaar hoe het is om Max Verstappen achterna te gaan… 

Raceteam voor kinderen

Talenten vanuit onze kartschool krijgen de kans om door te stromen naar ons raceteam. Hierin word je op een persoonlijke manier begeleid in het rijden van wedstrijden door heel Nederland en België. Wij laten enkel kids van onze kartschool toe, zodat we een band met de rijders op kunnen bouwen en weten wat we aan elkaar hebben. Racen in ons raceteam is een fantastische ervaring; je gaat mee naar veel verschillende kartbanen, doet gezamenlijke teamtrainingen, ontdekt hoe het is om met sponsoren te werken, krijgt een speciale raceoverall en nog veel meer.

Heb je vragen over karten voor kinderen of over de kartsport in het algemeen? Neem gerust eens contact met ons op, we verwijzen je graag door naar de juiste partij of verwelkomen je graag tijdens onze kartlessen.

Neem contact met ons op!

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.