De instructie op een kartbaan!

Instructie op een kartbaan

Als je redelijk fanatiek kart, dan zal je (hopelijk) de werking van een kart wel kennen. Op alle kartbanen wordt vooraf een korte instructie gegeven over de werking van de kart en de veiligheid op de baan. Wat wordt er nu precies behandeld in deze uitleg en waarom? Dat vertellen we in deze Race Blog!

1. De werking van een kart

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe de kart ΓΌberhaupt werkt. Als je namelijk niet weet waar het gas zit, kom je ook niet van je plek af. De uitleg zal dan ook beginnen met het gaspedaal wat aan de rechterkant zit en de rem die aan de linkerkant zit. Gebruik deze nooit tegelijk, altijd alleen het gas of alleen de rem. Allebei niet gebruiken mag natuurlijk ook.

Verder kan je in de meeste gevallen je stoel verplaatsen, dus zorg dat je lekker zit. Je benen mogen nooit gestrekt zijn, want dan heb je een kans dat je ze breekt als je een botsing krijgt. Dat is ook de reden waarom er een minimumlengte vereist is. Op steeds meer kartbanen is het dragen van een gordel ook verplicht.

Ga je karten met elektrische karts?

Dan zijn er nog een aantal extraatjes die uitgelegd moeten worden in de instructie. Welke dat zijn, dat lees je hier.

2. De veiligheid op een kartbaan

Hoe een kart werkt is vrij simpel, het begint wat lastiger te worden als je ook nog eens al die vlaggen moet onthouden. De belangrijkste twee zijn de gele en blauwe vlag. De gele vlag wordt gebruikt voor gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld als er iemand stilstaat. Soms gaat deze gecombineerd met gele lampen. De blauwe vlag is om de doorstroom beter te laten verlopen. Je moet hierbij namelijk de rijder achter je voorbij laten.

3. Kleding karten

Niet geheel onbelangrijk en tevens onderdeel van de veiligheid; de outfit! Je dient dichte schoenen te dragen en je moet een helm op. In sommige gevallen ben je verplicht om een haarnetje/helmmutsje te dragen, een nekband om te doen of een lange broek te dragen.

Een eigen helm!

Tip: een eigen helm is een echte must als je vaker gaat karten. Dan hoef je niet meer de zweethelmen van de kartbaan te gebruiken. Een eigen helm hoeft helemaal niet duur te zijn, kijk hier maar eens.

4. Sportief rijgedrag

Verder zal er in de instructie gehamerd worden op sportief rijgedrag. We zijn niet op de kermis, waardoor botsen dus niet de bedoeling is. Ook moet je de aanwijzingen van het baanpersoneel altijd opvolgen en dien je rustig de pitstraat in te rijden na de laatste ronde.

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.