Wat betekenen de vlaggen in de kartsport?!

Betekenis vlaggen karten & autosport

Als je weleens gekart hebt, zal je er misschien al een aantal kennen: de vlaggen. Op de kartbaan zie je meestal de gele en blauwe vlaggen, maar wist je dat er nog véél meer vlaggen gebruikt worden tijdens kartwedstrijden? Deze vlaggen worden ook in de hogere autosportklassen gebruikt, maar daar verschilt de precieze betekenis vaak per klasse of circuit. In deze Race Blog geven we je een overzicht van de vlaggen binnen de kartsport. Het is belangrijk dat je alle vlaggen kent, zodat je de regels goed op kunt volgen tijdens een wedstrijd.

In dit artikel behandelen we de volgende vlaggen:

  • Gele vlag
  • Groene vlag
  • Blauwe vlag
  • Rode vlag
  • Gele vlag met rode strepen
  • Zwart wit diagonaal vlag
  • Zwarte vlag met oranje stip
  • Zwarte vlag

Betekenis gele vlag: gevaar!

De gele vlag is direct één van de meest voorkomende. Waarschijnlijk heb je hem ook weleens op televisie bij de Formule 1 gezien zodra er iets op de baan ligt, er een coureur gecrasht is of de Safety Car actief is. Deze vlag betekent dan ook: gevaar! Zodra je deze vlag ziet is het de bedoeling dat je rustiger rijdt, goed oplet en vooral niet inhaalt.

Groene vlag: racen maar!

De groene vlag zie je als de gele situatie voorbij is. Hierbij betekent groen eigenlijk hetzelfde als een groen verkeerslicht, lekker door gassen! Er is in deze situatie niets aan de hand en je kan je weg vervolgen. Je mag dus ook weer inhalen en een snelle rondetijd noteren.

Betekenis blauwe vlag: laat je inhalen!

De blauwe vlag wil je liever niet zien, dit betekent namelijk dat er een snellere coureur achter je rijdt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Zodra je de blauwe vlag krijgt, betekent dat bij wedstrijden dat je op een ronde gezet wordt. Dat wil zeggen dat de coureur achter jou op een hogere positie rijdt dan jij, waardoor je hem voorbij moet laten. Het is hierbij belangrijk om geen onverwachtse bewegingen te maken, bijvoorbeeld door ineens van je lijn te gaan of hard te remmen. Er zit namelijk iemand achter je, dus dan veroorzaak je gevaarlijke situaties! Zorg er bij een blauwe vlag voor dat je ruimte maakt voor degene achter je, dat kan door een wat wijdere lijn aan te houden of rustig van je gas te gaan. Zodra de rijder achter je gepasseerd is, kun je direct weer op je gas.

Betekenis rode vlag: stoppen!

De rode vlag is één van de zwaarste codes binnen de racerij. In gevaarlijke situaties wordt hiermee namelijk de wedstrijd of sessie onderbroken en dien je op aanwijzing van het baanpersoneel je kart stil te zetten. De rode vlag kan ingezet worden bij een zwaar ongeluk, een valse start of bijvoorbeeld heftige regen, sneeuw of onweer.

Gele vlag met rode strepen

De gele vlag met rode strepen zal je misschien nog nooit gezien hebben, dat kan kloppen. Deze vlag wordt vrijwel alleen bij privé karts gebruikt als waarschuwing voor olie, koelvloeistof, water of andere vloeistoffen op de baan. Let op, het kan ineens spekglad worden!

Zwart wit diagonaal vlag

betekenis vlaggen
 

Deze vlag krijg je te zien als je een waarschuwing van het baanpersoneel krijgt. Je hebt waarschijnlijk een foutieve inhaalactie geplaatst of ander onsportief rijgedrag vertoont. Zorg ervoor dat je op je hoede bent, een volgende actie zal namelijk leiden tot een straf. Dan ben je verder van huis!

Lees ook: dit zijn de regels op een kartbaan.

Zwarte vlag met oranje stip

betekenis vlaggen

Deze vlag wordt gebruikt om aan te geven dat er iets mis is met je kart. Ook deze vlag zal je meestal alleen bij de privé karts terug zien. Het kan zijn dat er motorisch iets niet in orde is, er een bumper mist of dat er iets gevaarlijks los hangt. In dit geval dien je terug naar de pitstraat te rijden. Het technische mankement mag in sommige gevallen direct door een monteur verholpen worden.

Zwarte vlag

Als je de zwarte vlag ziet, dan weet je zelf waarschijnlijk voldoende. Deze vlag krijg je namelijk als je jezelf direct van de baan moet verwijderen. Er volgt hierna een diskwalificatie, je hebt namelijk een zeer onsportieve actie uitgevoerd of je voldoet niet aan de eisen om mee te doen. Deze vlag komt gelukkig maar zelden voor, het moet er wel erg heftig aan toe gaan als deze ingezet wordt.

Moet je de betekenis van alle vlaggen kennen?

Maak je geen zorgen, je hoeft niet alle vlaggen te kennen als je alleen een rondje gaat karten op een kartbaan in Nederland. Op de kartbaan worden de vlaggen die daar gebruikt worden nog een keer uitgelegd tijdens de instructie. Je hoeft jezelf dus niet voor te bereiden, dat mag natuurlijk wel. Een goed begin is het halve werk, nu nog een goede rondetijd noteren! Lees hiervoor meer tips & tricks in onze andere Race Blogs.

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.