Regenrijden met karts doe je zo!

Nederland is natuurlijk het land van de regen. We klagen veel over de natte omstandigheden, maar toch staat ons land niet eens in de top 10 van natste landen wereldwijd. Als het dan regent zorgt het voor spektakel op de kartbanen, want ook al is de baan drijfnat; de wedstrijd gaat door, regenrijden en gaan!

Max Verstappen

Dat is dan ook de reden waarom Nederlandse coureurs vaak sterk zijn in regenrijden, kijk maar eens naar de prestaties van Max Verstappen op natte Formule 1 circuits. Iedereen kent de inmiddels beroemde inhaalacties op het natte circuit van Brazilië in 2016. Daar liet Max zien een echte ‘regenkoning’ te zijn. Niet gek, dat heeft hij natuurlijk al in de kart geleerd. Hieronder nog even een leuke terugblik naar de fenomenale inhaalrace in Brazilië.

Play Video

Wat maakt regenrijden lastig?

Nu zul je jezelf afvragen; wat is er nu zo bijzonder aan het racen in de regen? Ten eerste is de baan een stuk gladder dan normaal. De grip verdwijnt en de regen vormt plassen op de baan. De geverfde witte lijnen en curbstones op de baan zijn spekglad, die wil je liever vermijden. Naast de gladde situaties, is het zicht van een coureur ook een stuk minder. Het opspattende water van de rijders voor je zorgt voor de zogenoemde ‘spray’, waardoor je geen hand voor ogen ziet. Het is dan ook écht een kwestie van op gevoel rijden.

Tips voor regenrijden

Maar, natuurlijk zijn er een aantal tips om het karten zonder regenbanden in de regen makkelijker te maken. Je kan bijvoorbeeld wijdere lijnen gaan rijden. Normaal gesproken snijd je een bocht op deze manier aan; buiten, binnen, buiten. In de regen is de situatie eigenlijk als volgt; buiten, buiten, buiten. Je blijft zo ver mogelijk aan de buitenkant rijden om de bocht zo recht mogelijk te maken. Hierdoor hoef je minder te sturen, waardoor je ook minder snel zult wegglijden.

Een ander hulpmiddel is door je gewicht in te zetten. Je buitenste wielen zijn namelijk continu opzoek naar grip en je kan ze daar een handje bij helpen! Hoe je dat doet? Dat lees je hier.

Inhalen in de regen

Inhalen in de regen op slicks is een stuk lastiger dan normaal. Je kan je kart naast iemand zetten, maar dit moet je dan wel met de volle overtuiging doen. Halve inhaalacties eindigen in de regen meestal naast de baan. Het is dan ook vaak een kwestie van wachten op het foutje van een voorganger. Je kan natuurlijk ook proberen om je tegenstander een foutje te laten maken. Dreig bijvoorbeeld veel door jezelf te laten zien. Als de rijder voor je daarvan zenuwachtig wordt, is de kans groot dat hij een foutje zal maken.

Concentratie

Als je in de regen kart is één ding het allerbelangrijkste; concentratie! Behouden rijden en geconcentreerd blijven, dan heb je de helft van de concurrentie al verslagen. Succes met jouw regenrace!

Leren rijden in de regen? Tijdens onze kartschool gaan de lessen met regen gewoon door! 

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.