Verschillende kartwedstrijden!

Kartwedstrijden: welke zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten kartwedstrijden. We maken bijvoorbeeld onderscheid in losse wedstrijden of kartwedstrijden in competitieverband. Daarnaast kan je een race individueel rijden of in een team! Wat zijn hier nu toch de verschillen in? Dat lees je in deze Race Blog!

Sprintraces karten

Bij individuele kartwedstrijden rijd je meestal verschillende korte races op een wedstrijddag. Denk bijvoorbeeld aan wedstrijden van elk zo’n 10, 15 of 20 minuten. Tijdens deze wedstrijden verdien je dan punten, waarmee het podium of de indeling voor een finale bepaald wordt. Bij een sprintrace is het belangrijk om een goede kwalificatie te rijden. Je hebt namelijk niet zo veel tijd in een race, dus veel inhalen en verdedigen is vrij lastig. Doordat het zo kort duurt, kan het soms wel een chaos worden. Iedereen wil na de eerste ronde direct op een goede positie liggen en dat kan er hard aan toe gaan.

Lees ook: Welke kartwedstrijden bestaan er?

Racetip!

Zorg er voor dat je jezelf goed positioneert bij de start van een race. Geef 100%, maar niet 110%. Wat bedoel ik daarmee? Neem niet té veel risico in de openingsfase. Dan heb je namelijk kans dat het in tranen eindigt. Kan je een plek pakken? Doen, maar wees op je hoede en zorg dat je een goede positie in neemt!

Endurance races

Een wedstrijdvorm waarin de kwalificatie ook belangrijk is, maar waarin je meer tijd hebt om in te halen of te verdedigen, is een endurance race. Endurance betekent uithoudingsvermogen, wat inhoudt dat de wedstrijd dus redelijk lang duurt. Met kartwedstrijden moet je dan rekening houden met bijvoorbeeld 1,  2, 12 of 24-uurs races. Heel gaaf om in teamverband te doen! Welk team is het slimst met de pitstoptactieken? Het is belangrijk om een endurance race zo constant mogelijk te rijden. Zorg ervoor dat alle rondetijden goed zijn, niet telkens een hele snelle tijd en dan weer een langzame. Rijd constant en probeer lange gevechten op de baan te voorkomen. Dat zorgt namelijk voor een hoop tijdsverlies!

Bekijk ook: tips voor een endurance race karten!

Kartwedstrijden: los of competitie?

Een wedstrijd kan helemaal op zichzelf staan, maar kan ook een onderdeel van een competitie zijn. Eigenlijk maakt het voor de racedag zelf niet uit, maar als je de hele competitie meedoet is het natuurlijk belangrijk om altijd voldoende punten te scoren. Een minder resultaat is zonde, terwijl je bij een losse wedstrijd kan denken: volgende keer beter! In een competitie kunnen daarmee je kampioenschapskansen vergooit worden!

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.