Racedag van een coureur: hoe ziet dat er uit?

Racedag van een coureur

RACEDAY! Je ziet het veel op Instagram en Facebook voorbij komen, onder andere van coureurs als Max Verstappen, Charles Leclerc en Lewis Hamilton. Maar, wat houd zo’n racedag nu precies in en hoe ziet het eruit? In deze Race Blog geven we je een kijkje in een racedag van een karter.

Het start natuurlijk allemaal onderweg naar het circuit. De wekker staat vroeg, dus onderweg naar het circuit moet je nog even wakker worden! Dit is ook een soort voorbereidingsmoment: nog even en het gaat weer los. Zodra je gearriveerd bent starten er meestal wat inschrijvingen, wegingen of andere administratieve dingen. Daarnaast ben je natuurlijk bezig om je helm alvast klaar te zetten, nog een keer op te poetsen en je outfit aan te trekken.

Wist je dat wij ook wedstrijden voor onze kartschool leerlingen aanbieden?

De rijdersbriefing: start van de racedag

Als alle rijders gearriveerd en aangemeld zijn, is het meestal tijd voor de eerste trainingen. Even inkomen, andere coureurs aftasten en warm worden. Daarna is het opletten geblazen tijdens de rijdersbriefing. Hier worden de belangrijkste dingen van de dag besproken. Welke vlaggen worden er gebruikt, wat is de indeling van de dag, waar en wanneer vinden straffen plaats en waar moet je die dag extra op letten? De weersomstandigheden kunnen hier bijvoorbeeld even aangehaald worden, evenals andere bijzonderheden op de baan. Elke kartbaan is namelijk anders, dus moet je soms even weten waar er opgesteld wordt of waar de tijdsregistratie ligt.

De kwalificatie

Na de rijdersbriefing is het tijd om te racen! Of wacht, eerst nog de kwalificatie (hier zijn verschillende soorten van). Een snelle rondetijd noteren is erg belangrijk, dan heb je namelijk een betere startpositie. Vooral in korte sprintraces is een goede kwalificatie al het halve werk. Moet je helemaal van achteraf vertrekken in een korte race? Dan wordt het best lastig om naar voren te knokken!

De races

Na de kwalificatie is het tijd om op te stellen voor de start van de race. Meestal worden er meerdere wedstrijden op één dag gereden, waardoor je af en toe even een pauze hebt totdat je weer in mag stappen. Na de races dien je op de weegschaal te staan ter controle en daarna heb je even pauze om terug te koppelen: wat ging goed, wat moet de volgende heat beter? Even wat drinken, eten en naar het toilet. Klaar om de volgende race te rijden!

Einde racedag

Afsluitend is het tijd voor de prijsuitreiking. Je moet toch écht even die gewonnen trofee ophalen of je mede coureurs toejuichen. In de tussentijd maak je je helm schoon, pak je alle spullen weer in en maak je nog even een praatje. Na de prijsuitreiking begint je maag te rommelen, tijd om naar huis te gaan. Dat is een gemiddelde racedag voor een karter. In tegenstelling tot Formule 1 coureurs hebben karters meestal geen uitgebreide persconferenties of rijderspresentaties.

Welke prijzen wint een coureur?

Wat gebeurt er nu eigenlijk tijdens een prijsuitreiking en nog belangrijker: wat winnen de coureurs? De lees je in deze Race Blog.

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.