Wanneer kan ik meedoen aan kartwedstrijden?

Nu je redelijk fanatiek aan het karten bent, begint het misschien te jeuken om eens een wedstrijdje te gaan karten. Maar, kan je wel zomaar meedoen aan kartwedstrijden en races? In deze Race Blog leggen we je het uit.

Wat moet ik kunnen?

Meedoen aan kartwedstrijden kan op verschillende manieren, aangezien er ook veel verschillende wedstrijden en competities in Nederland zijn, de één op een hoger niveau dan de ander. Endurance wedstrijden zijn wat gemakkelijker om toe te treden met bijvoorbeeld wat vrienden. Teamraces zijn altijd leuk om te rijden en hier kan je als recreant prima meedoen. Je hoeft daarvoor dan ook niet zo veel ervaring te hebben. Toch is het wel handig als je al eens gekart hebt, anders kan je beter eerst even gaan oefenen.

Individueel meedoen aan kartwedstrijden?

Ja, dat kan zeker! De meeste individuele races of competities worden ingedeeld op verschillende niveaus. Zo kan je soms instromen in groep C en naar mate je steeds sneller wordt, doorgroeien naar groep B of A. Zo is het voor iedereen mogelijk om te starten! Het is simpelweg een kwestie van even checken op de website van de wedstrijden die je van plan bent om te rijden. Sommige organisaties hebben echter wel wat eisen aan ervaring of licenties, maar dat is met name zo in het racen met privé karts. In de huurkartwereld wordt er in sommige gevallen gevraagd om je ervaring of een licentie, maar dat is vaak zo in de hogere klassen.

Wanneer kan ik met een eigen kart wedstrijden rijden?

Wil je met een eigen kart gaan racen? Dan is het aanbod op een relatief laag niveau wat minder, je komt hier namelijk toch sneller uit bij officiële Nederlandse kampioenschappen. Maar, maak je geen zorgen! Er zijn ook verschillende clubwedstrijden die aansluiten bij jouw niveau. Ook jij kan daaraan meedoen, mits je voldoende ervaring hebt opgebouwd en (soms) in het bezit bent van een licentie. Of je dan snel genoeg bent… Dat is een kwestie van proberen! Wie niet waagt, wie niet wint.

De kartsport maakt op dit moment een grote groei door, waardoor er steeds meer mensen zijn die willen gaan racen. Dat zorgt ook voor meer mogelijkheden, je bent zeker niet de enige! Mijn aanrader is om eerst te starten in de huurkarts, daar komt de échte coureur namelijk naar boven. Als je dan de overstap wilt maken naar privé karts, heb je tenminste al wat ervaring opgebouwd.

Wil je weten welke soort wedstrijden er bestaan? Lees dan hier verder.

Kartwedstrijden voor kinderen

Ook voor kinderen zijn er verschillende kartwedstrijden te rijden. Het is aan te raden om te starten met kartlessen, kijk bijvoorbeeld eens naar onze kartschool (racetrainingen door heel Nederland). Aansluitend op de kartlessen kun je dan namelijk meedoen aan clubraces, waardoor je ervaring opbouwt om vervolgens op landelijk niveau mee te doen aan kartraces.

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.