Welke wedstrijden karten bestaan er?

Wedstrijden karten

Karten: je kan het als een hobby zien, maar tóch kan je er ook professioneel werk van maken. Zo kan je veel verschillende klassen rijden en bestaan er talloze wedstrijden, kampioenschappen en competities! In deze blog lees je de mogelijkheden als je overweegt om wedstrijden te gaan karten.

Losse wedstrijden karten

Allereerst kan je eens meedoen aan een wedstrijd georganiseerd door een kartbaan. Verschillende kartbanen in Nederland organiseren namelijk weleens losse endurance wedstrijden. Dit zijn wedstrijden die wat langer duren, denk aan 1, 2 of 3 uur. Vaak rijd je deze races met een teamgenoot, maar soms kan je ze ook alleen rijden. Onderschat het trouwens niet, een onervaren karter zal het niet zomaar een uur volhouden. Aan deze losse wedstrijden kan je eenmalig meedoen, waardoor je dus niet onderdeel hoeft te zijn van een club of een heel kampioenschap. Kartbanen die weleens endurance races organiseren zijn onder andere Race Planet Amsterdam & Delft, Kartbaan Oldenzaal, Circuit Park Berghem, Kartcentrum Lelystad en de Kartfabrique. Op de websites van deze kartbanen vind je vaak meer informatie.

Clubwedstrijden

Mocht je het wat serieuzer aan willen pakken en een gehele competitie willen rijden, dan kan je er voor kiezen om eens aan een clubkampioenschap mee te doen. Vaak zijn dit wedstrijden die op één kartbaan verreden worden. Deze races rijd je niet in teamverband, dus je kan hier je eigen rijderskwaliteiten goed meten aan de concurrentie. Ze noemen dit niet specifiek een clubkampioenschap, het kan een andere naam hebben. Vraag het even na bij de kartbaan!

Oh ja, meestal kan je bij deze clubkampioenschappen ook gewoon een losse wedstrijd meedoen. Dan kan je eens kijken of het wat voor je is!

Wist je dat leden van onze kartschool ook deel kunnen nemen aan een laagdrempelig clubkampioenschap? De beste coureurs kunnen zelfs doorstromen naar ons talentenprogramma.

Nationale wedstrijden

Wil je er echt werk van maken? Dan kan je overwegen om wedstrijden te karten in een nationaal kampioenschap. Zo’n competitie bestaat vaak uit ongeveer 10 wedstrijden verspreidt door het hele land. Er liggen bijvoorbeeld wedstrijdcircuits in Middelburg en Groningen. De nationale wedstrijden gaan er vaak professioneler aan toe, zo rijd je op hetzelfde gewicht als je concurrenten en komt er meer publiek en media bij kijken.

Europees- & Wereldkampioenschap Karten

Kan het dan nog groter? Ja, zeker! De huurkartwereld komt één keer per jaar samen tijdens het wereldkampioenschap. De naam zegt het al; rijders van over de hele wereld doen er aan mee en de wedstrijden worden verspreid over de gehele wereld verreden. Zo wordt het soms in Europa georganiseerd, maar kan het ook zomaar in de Verenigde Staten of Brazilië zijn. Hier doe je trouwens niet zo maar aan mee, het is aan te raden om wat Race Blogs te lezen en flink te oefenen.

Je kan het dus zo gek maken als je zelf wilt. Daar komt bij dat je óók zelf kan bepalen hoe vaak, waar en wanneer je gaat rijden. Dat is het voordeel van al deze keuzes!

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.