Wat kost karten?

Kosten karten

‘Karten is voor rijke mensen, het kost super veel geld!’ Waarschijnlijk heb je het weleens iemand horen zeggen. Echter hoeft karten niet duur te zijn. Sterker nog: je kan het zo duur (én voordelig) maken als je zelf wilt. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om te karten, van (relatief) goedkoop tot zeer duur. Je maakt het zo gek als je zelf wilt en kan, bekijk in dit artikel meer informatie over de kosten van karten en de autosport. Hoe veel geld heb je nu daadwerkelijk nodig?

Wat is karten?

Allereerst: wat verstaan we eigenlijk onder karten? Karten is dé opstap naar de autosport, het is niet voor niets dé manier om te leren racen. Alle Formule 1 coureurs zijn begonnen met karten, de meesten al op jonge leeftijd. In de kartsport zijn veel mogelijkheden voor kinderen, zowel op recreatief gebied als op competitief gebied. Uiteraard kunnen ook volwassenen veel wedstrijden karten. Bij kartlessen en kartraces komen natuurlijk kosten kijken, maar dit hoeft niet zo duur te zijn als je wellicht denkt.

Bekijk ook: onze mogelijkheden om (relatief) voordelig te karten voor kinderen!

Wat kost karten?

In de kartsport hebben we het meestal over twee takken: karten zonder eigen kart (huurkarten) en karten met een eigen kart (privé karten). In beide takken zijn weer veel verschillende klassen en mogelijkheden te vinden, maar dit is wel het belangrijkste onderscheid op het gebied van kosten. Je raadt waarschijnlijk al wat er meer kost: karten met een eigen kart. Hieronder vertellen we je meer over de kosten van huurkarten en de kosten van een eigen kart.

Kosten karten zonder eigen kart

Heb je geen eigen kart en wil je wél karten? Stap dan eens in een huurkart van een kartbaan! Je betaalt dan vaak per heat, dat wil zeggen dat je meestal 10 minuten mag karten. Zo’n sessie kost ongeveer tussen de 15 en 20 euro. Een ezelsbruggetje: één minuut karten kost dus tussen de € 1,50 en € 2,00.

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om zonder eigen kart toch deze sport te beoefenen; dit is echter nog niet heel bekend in Nederland. Je kunt kartlessen volgen en aan verschillende wedstrijden meedoen. Bekijk bijvoorbeeld onze kartschool eens, dit zijn karttrainingen waar je geen eigen kart of eigen materialen nodig hebt. Inschrijven en racen maar! De eerste training ontvang je zelfs geheel gratis…

Kosten eigen kart

De kosten van een eigen kart lopen ontzettend uiteen; het is te vergelijken met de aanschaf van een auto. Het hangt van het type, de staat, de klasse, de opties en nog veel meer af. Een tweedehands kart schaf je soms al voor een paar honderd euro aan, terwijl een nieuwe schakelkart maar zo € 10.000,00 kan kosten. Het voordeel van een eigen kart is dat de baanhuur meestal meevalt; voor zo’n € 50,00 rijd je een hele dag. Echter moet je de benzine, de banden, het onderhoud en de schades nog meerekenen. Hierdoor is karten met een eigen kart duurder dan karten met huurkarts. Een seizoen competitief wedstrijden karten met een eigen kart kost minimaal € 10.000,00.

Kosten wedstrijden karten (huurkart)

Hoe hoger je komt in de kartsport, des te meer je zal willen trainen en racen, waardoor de kosten natuurlijk toenemen. Er zijn mensen die tonnen per jaar betalen voor de kartsport, het is net de Formule 1 in het klein. Dit geldt echter wel enkel voor het karten met een eigen kart. Gelukkig zijn er namelijk veel voordelige manieren om te karten, maar dan kun je wel het beste in de huurkarts blijven. Voor onder de € 100,00 kun je al wedstrijden karten, denk bijvoorbeeld aan onze clubraces binnen de Race Academy. Lees hier meer over onze tarieven.

Kosten wedstrijden met eigen kart

Zodra je wedstrijden gaat rijden met privé karts, dan zal je als snel een tienvoud (€ 1.000,00) per raceweekend kwijt zijn. Een kart van een paar duizend euro aanschaffen is dan namelijk pas het begin. Een setje banden kost al snel zo’n € 200,00 en daar doe je geen maanden mee. Na een goede dag rondjes scheuren is zo’n set al versleten. Dan heb je nog kosten als: baanhuur (zo’n € 50,00 per dag), benzine (zo’n € 50,00 per dag), onderhoud, reserveonderdelen, regenbanden, een pitkar, gereedschap en nog veel meer. Houd er dus rekening mee dat als je professioneel wilt racen met privé karts, de kosten al snel in de duizenden euro’s lopen voor slechts één seizoen.

Kartkleding kopen

Omdat je zelf kan bepalen hoe vaak je gaat karten en welke trainingen of races je meedoet, kan je ook zelf bepalen hoe duur het wordt! Je bent baas over je eigen portemonnee en dat geldt ook voor je outfit. Je hoeft – meestal – namelijk géén verplicht tenue of verplichte overall aan te schaffen, dat bepaal je helemaal zelf. Je kunt voor zo’n € 400,00 een complete kartoutfit aanschaffen, maar je kan het ook in de duizenden euro’s laten lopen. Zelfs een helm kan je al voor onder de € 100,00 kopen!

Lees ook: de kosten van een kartoutfit!

Je bepaalt zelf hoe duur het wordt

Zorg er wél voor dat je je uitgaven beheersbaar houdt, maak bijvoorbeeld een aparte rekening aan. En let op: veel mensen denken dat je geld kan verdienen met karten als je in een hogere klasse rijdt, maar dat is voor de meesten van ons niet haalbaar. Hoe hoger je komt, hoe meer het gaat kosten. Of je moet de mogelijkheid krijgen om voor een fabrieksteam te rijden, dan maak je wél kans om betaald te worden. Maar, ook daarvoor geldt: eerst investeren.

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.