Vanaf welke leeftijd mag je karten?

Dat Formule 1 coureurs al op jonge leeftijd zijn begonnen met karten, dat wisten we allemaal. Maar, wist je ook dat dit soms wel op een extreem jonge leeftijd is? Sommige van deze coureurs zaten eerder in een kart, dan dat ze naar school gingen. Hoe zit dat nu eigenlijk? Vanaf welke leeftijd mag je karten?

Welke karts worden gebruikt voor kinderen?

Als je als kind wilt karten zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Sommige kartbanen gebruiken namelijk tot een bepaalde leeftijd speciale kinderkarts met een aangepast vermogen. Andere kartbanen gebruiken dezelfde karts als volwassenen, maar kunnen deze begrenzen. Denk hierbij vooral aan elektrische karts. Met inzetstoeltjes en omklap pedaaltjes zit ook een kind comfortabel in deze snelle karts.

Lees ook: 7 voordelen van elektrische karts!

Vanaf welke leeftijd karten?

Per kartbaan is het verschillend vanaf welke leeftijd kinderen mogen karten. Meestal begint dit met huurkarts vanaf ongeveer 7 jaar oud. Vaak speelt hier de lengte een rol, maar ook dat minimum verschilt per locatie. Het hangt namelijk van de kart af. Een kind – of een volwassene – mag nooit met een gestrekt been in een kart zitten. Dat wil zeggen; als je het gas helemaal intrapt, moet je been nog steeds licht gebogen zijn. Is dit niet het geval? Dan ben je te kort om te karten, in het ergste geval kan je anders namelijk je been breken bij een crash. Nog even groeien en je kan er goed bij!

Mag mijn kind karten?

Wil je weten vanaf welke leeftijd of lengte je mag karten bij jouw favoriete kartbaan? Dan is het simpelweg een kwestie van even checken bij de betreffende baan! Houd wel rekening met ongeveer een gemiddelde minimumleeftijd van zo’n 8 jaar oud.

Kartles voor kids

De beste manier om veilig en verantwoord te beginnen met karten is door op kartles te gaan. Hier worden kinderen begeleid in hun eerste stappen in deze snelheidssport. Kartles is vaak zelfs voordeliger dan normale heats karten én racen met leeftijdsgenootjes is natuurlijk wel zo fijn… Wist je dat wij de eerste kartles aan kinderen gratis geven?

Kinderen en privé karts

Ben je in het bezit van een privé kart? Dan ligt de minimumleeftijd aanzienlijk lager. In principe ben je hier namelijk zelf verantwoordelijk voor de leeftijd, alhoewel sommige outdoor kartbanen wel een minimumleeftijd hebben. Hebben ze dat niet? Dan kan een 3-jarige peuter die net kan lopen al vol gas door de bochten scheuren! Houd er hierbij natuurlijk wél rekening mee dat dit niet voor ieder kind weggelegd is. Sommige volwassenen durven niet eens te karten, laat staan een 3-jarige!

Maar, zoals we zeggen; jong geleerd, oud gedaan. Op naar nog veel meer jonge Nederlandse racetoppers!

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.