Wat is de minimale lengte om te karten?

Hoe lang moet je zijn om te mogen karten? Kartbanen hanteren vaak minimumlengtes als maatstaaf om je toe te laten. In sommige gevallen gaat het om leeftijd, maar vaak heeft de lengte te maken met de veiligheid. In deze Race Blog lees je meer over de lengte die je nodig hebt om te mogen karten.

Waarom is er een minimumlengte om te karten?

Veiligheid staat natuurlijk altijd op nummer één, zo ook in de kartsport. Het is van belang om lang genoeg te zijn voor de kart, omdat je anders niet goed bij de pedalen en/of het stuur komt. Als je niet goed bij de pedalen komt, dan zal je met je tenen gas moeten geven. En dat is gevaarlijk! Je been mag namelijk niet helemaal gestrekt zijn als je de pedalen intrapt. Als je dan met hoge snelheid tegen de boarding knalt, bestaat de mogelijkheid dat je been breekt. Een stuur dien je eigenlijk in alle mogelijke posities te kunnen draaien zonder je handen te verplaatsen. Is dat niet zo? Dan ben je te kort om te karten.

Benieuwd naar de minimale lengtes van onze kartschool? Bekijk het hier.

Wat is de minimumlengte om te karten?

De minimale lengte om te mogen karten hangt van het soort kart af. Op de meeste kartbanen ligt de minimale lengte tussen de 1,35 tot 1,50 meter. Sommige kartbanen hebben echter andere minimale eisen of beschikken over kinderkarts. Als je kleiner dan 1,35 meter bent, dan kun je in dat geval plaatsnemen in kinderkarts. Houd er rekening mee dat de snelheid dan meestal lager ligt. Een andere optie is meerijden in een duokart, maar er zijn tegenwoordig slechts een paar kartbanen waar die beschikbaar zijn.

Kun je ook te lang zijn om te karten?

Ja en nee. Als je langer dan 2 meter bent zit je meestal ontzettend krap in een kart. Het is echter maar net wat je zelf wilt. Als jij kunt karten terwijl je knieën boven het stuur uitkomen, dan is dat meestal geen probleem. In de meeste karts kunnen het stoeltje en de pedalen verplaatst worden, maar ook dan blijft het krap voor personen boven de 2 meter om te karten.

Veiligheid karten

Is karten dan echt zo gevaarlijk? Nee, er gebeuren relatief weinig ongelukken. Toch is er natuurlijk altijd een risico, maar je hebt dat deels zelf in de hand. Je kunt beschermende kleding dragen (een helm is altijd verplicht) en je snelheid aanpassen. Wil je meer weten over de veiligheid van de kartsport? Lees dan hier verder.

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.