fbpx

Wat is de snelheid van een kart?

Hoe snel gaat een kart?

Als je weleens bent wezen karten, dan zal je wel gemerkt hebben dat het lijkt alsof je met hoge snelheid over het asfalt raast. Maar, hoe hard gaat een kart nu werkelijk? En wat zijn de snelste karts ter wereld? In deze Race Blog geven we je meer informatie over de snelheid van een kart.

Snelheid indoor kart

Waarschijnlijk heb je jezelf weleens afgevraagd hoe snel een indoor kart nu precies gaat. Doordat je laag bij de grond zit en telkens korte rechte stukken hebt, lijkt je een hoge snelheid te halen. De snelheden die je behaalt hangen natuurlijk af van de baan, maar ook van de karts én je rijkunsten. Zo kan je op een indoorbaan verschillende verdiepingen of bruggen hebben. Dan moet je ook weer een keer naar beneden en daar zal je vaak de hoogste snelheid behalen.

Daarnaast spelen de karts een rol, zo zijn de meeste indoorkarts namelijk begrensd. Toch behaal je op een normale indoorbaan met een kart gemiddeld snelheden van zo’n 50 tot 60 kilometer per uur. Best snel als je bedenkt dat een rondje uit bijna alleen maar bochten bestaat en slechts een paar honderd meter duurt. Indoor heb je trouwens ook geen uitloopruimte, waardoor je direct in de bandenstapels of vangrail hangt als je een foutje maakt. Karten gaat niet alleen om snelheid, iedereen kan namelijk vol het gas intrappen. Behendigheid is véél belangrijker, gebruik bijvoorbeeld ook je rem.

Snelheid huurkart buiten kartbaan

Een buiten kartbaan is compleet anders dan een indoor circuit. Buiten bestaat de baan namelijk uit langere rechte stukken en hebben de meeste circuits een lengte van meer dan een kilometer. Op die rechte stukken kan je het gaspedaal flink intrappen om met de normale huurkarts snelheden van zo’n 80 kilometer per uur te halen. Gelukkig heb je op deze outdoor banen wél langere uitloopstukken. Daarmee bedoelen we de gras-, zand- of grindstukken langs de baan die je afremmen wanneer je buiten het asfalt belandt.
 

Gaan privé karts sneller?

Deze circuits zijn tevens meer gericht op de privé karts, die soms nog véél hogere snelheden halen. Je hebt hierin twee verschillende soorten: automaat en schakel. Bij die eerste variant zal je over het algemeen snelheden van maximaal 120 kilometer per uur behalen, terwijl een schakelkart tegen de 160 kilometer per uur aanzit. Bedenk jezelf hierbij dat je géén gordel in deze karts hebt, je slechts een paar centimeter boven de grond zit en alleen een paar plastic bumpers om je heen hebt.

Snelheid superkart

160 kilometer per uur is natuurlijk al ongelooflijk snel, maar het kan nog véél gekker! Zo bestaan er zogenoemde superkarts die harder gaan dan de topsnelheid van een gemiddelde personenauto! Deze immense snelheden kunnen niet behaald worden op normale kartcircuits, daar zijn ze simpelweg te kort voor. Vandaar dat deze super snelle karts enkel op de grote autocircuits rijden. Denk hierbij aan Circuit Zandvoort, TT Circuit Assen, de Hockenheimring en Spa Francorchamps. Hier behalen ze snelheden van zo’n 250 kilometer per uur. Bekijk hieronder een video van een superkart op het Formule 1 circuit van Hockenheim (Duitsland).

Hoe snel gaat karten?

De snelheid die je kunt behalen hangt dus grotendeels van het type kart af, hieronder vind je een opsomming van de snelheden per kart:

  • Indoor huurkart: 50 tot 60 km/h
  • Outdoor huurkart: +- 80 km/h
  • Automaat privé kart: max. 120 km/h
  • Schakelkart: max 160 km/h
  • Superkart: max 250 km/h
Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.