Hét verschil tussen indoor karten en outdoor karten

Karten kan je op twee verschillende plekken doen: binnen en buiten, of ook wel indoor en outdoor. Wat zijn hier nu de verschillen in? Dat lees je in deze blog!

Lees ook: dit zijn alle kartbanen in Nederland

Indoor karten

Verreweg de meeste kartcircuits in Nederland hebben een dak boven zich. Dat komt natuurlijk door ons regenachtige klimaat, je zal in het zuiden van Europa bijvoorbeeld eerder een buitenbaan tegenkomen dan een binnenbaan. In Nederland zijn er echter meer indoor kartbanen, soms zelfs met verschillende verdiepingen erin.

Indoor is vaak meer gericht op het ‘recreatieve’ karten, zoals je zelf wellicht ook weleens met je vrienden of familie doet. Je kan hier rijden met de normale huurkarts, welke meestal snelheden van zo’n 50 tot 60 kilometer per uur behalen. Mocht je op zo’n baan uit de bocht vliegen, dan zal je meestal direct in de bandenstapels terecht komen. Dat is een groot verschil met buiten, waar je vaak een uitloopstuk met gras, grind of asfalt hebt.

Ondanks dat indoor karten meestal als ‘recreatief karten’ wordt gezien, kun je hier ook ontzettend veel wedstrijden of kartlessen volgen. Je hebt dan geen eigen materiaal nodig, je rijdt namelijk met huurkarts.

Outdoor karten

Op een outdoor circuit zal je meestal hogere snelheden behalen met de normale huurkarts, deze gaan vaak namelijk minimaal 70 kilometer per uur. Deze banen zijn dan ook vaker gericht op het wedstrijdrijden met privé karts die (veel) hogere snelheden halen.

Lees ook: dit zijn de snelheden van karts

Op een outdoor circuit speelt het weer een belangrijke rol, mocht je in de regen terecht komen is dat namelijk compleet anders rijden dan op een droge kartbaan. Een indoorbaan is natuurlijk altijd droog, of er moet een lekkage zijn…

Tunnels en bruggen

Een leuke toevoeging aan indoorbanen zijn de tunnels of de bruggen. Die zal je niet zo snel op een outdoor circuit tegenkomen. Deze banen bestaan vaak uit lange rechte stukken, terwijl indoorbanen juist veel korte bochten op elkaar hebben.
 
Is indoor karten dan zwaarder dan outdoor karten? Dit hangt onder andere af van de karts. Des te meer grip, des te zwaarder het rijden is op zowel een indoor- als een outdoor baan. Indoor moet je daarbij meer sturen, terwijl je outdoor weer met hogere snelheden (en meer G krachten) te maken kan hebben. Ook de weersomstandigheden spelen een belangrijke rol.
Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.