Remmen… Wel of niet?

Moet je remmen met karten?

Remmen is angst, gang is alles… Vergeet deze uitspraak als je snel wilt leren karten. Als een Formule 1 coureur namelijk niet zou remmen voor een bocht, hoe vroeg zou hij dan al zijn gas los moeten laten om de juiste snelheid te hebben voor een bocht? Veel te vroeg natuurlijk, je wilt zo lang mogelijk op het gas blijven om vervolgens op het laatste moment te remmen. Ja, inderdaad: remmen en dus liever niet gas loslaten. In dit artikel leggen we je meer uit over de verschillen tussen de rem gebruiken en gas loslaten tijdens het karten.

Remmen of gas loslaten?

Zo werkt het met karten ook. Als je aan mensen vraagt: rem jij weleens op de baan? Dan zeggen negen van de tien mensen dat ze niet remmen. Voor die personen hebben we echter slecht nieuws, remmen is namelijk juist wel goed. Waarschijnlijk ben je gewend om alleen maar je gas los te laten voor een bocht. Als je dit doet moet je altijd eerder je gas loslaten om de juiste snelheid voor een bocht te hebben, dan wanneer je zou remmen. Dus: als je remt kan je langer op je gas blijven en in één keer meer snelheid uit je kart halen.

Rem vóór de bocht

Rem altijd vóór de bocht, als je stuur nog recht is. Ben je al aan het sturen en ga je dan remmen? Let dan goed op dat je kart niet onder je wegglijdt, dit zorgt er namelijk voor dat je gaat slippen. Rem dus voordat je gaat sturen en zorg dat je dit één keer doet. Weet hoe veel snelheid je eruit wilt halen, zodat je daarna meteen weer vol op het gas kan. Twee of drie keer afremmen in een bocht? Dat is een no-go! Dan ben je véél te lang bezig met snelheid minderen, terwijl je juist zo snel mogelijk weer op het gas wilt.

Lees ook: meer tips om goed te remmen!

Je kart om de bocht ‘zetten’

Alleen al om die reden is het verstandig om je linkerpedaal wél te gebruiken. Er zitten toch niet voor niets twee pedalen op een kart, het is zonde om ze niet te gebruiken. Je kan door te remmen ook je kart op de juiste manier door de bocht ‘zetten’. Door op het juiste moment te remmen, grijpt je kart de perfecte grip om door een bocht heen te komen en zet hij zichzelf in de goede positie. Gebruik daarbij ook je gewicht! Hoe je dat doet? Dat lees je hier.

Versla je vrienden op de baan

Doe de volgende keer op de kartbaan eens een testje met je vrienden en vraag ze of ze weleens remmen. Wedden dat er een paar zullen zeggen: nee joh, ik rem nóóit! Laat ze dan dit artikel maar eens lezen en bewijs ze het verschil op de baan…

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.