Welke verschillende bochten bestaan er?

Verschillende bochten

Een circuit is een circuit niet als er geen bochten in voorkomen. Op een recht stuk het gas intrappen kan iedereen, maar kan je het ook in de verschillende bochten? Dan is het allereerst belangrijk om te weten welke bochten er allemaal bestaan! Dan kan je alvast beginnen met oefenen (niet op de weg, hé). Waar je wel veilig kunt oefenen is tijdens de kartlessen van onze kartschool.

90-graden bocht

De meest standaard bocht is een 90-graden bocht. Bijna elk circuit kent wel zo’n bocht, waar je meestal op hoge snelheid doorheen kunt. Dat is en blijft een leuke uitdaging! In onderstaande video vind je tips om deze bocht het snelst te nemen!

180-graden bocht (hairpin)

Een andere veel voorkomende bocht is de hairpin. Je kent de haarspeldbochten vast wel van de spannende bergritjes, maar ook op de meeste kartbanen vind je ze. Helaas ga je hierdoor niet ineens omhoog, maar toch is het wel een gave bocht. Bekijk het filmpje maar eens!

De chicane

Ik denk dat veel mensen het met mij eens zullen zijn als de chicane in de top 3 van mooiste bochten zit. Het is namelijk altijd een uitdaging om hier zo snel mogelijk doorheen te gaan, vooral op stratencircuits of indoor kartbanen. Nét niet die muur raken en er zo hard mogelijk doorheen razen, geweldig! Je kent de chicane van Monaco misschien wel, die net na de beroemde tunnel komt.

De S-bocht

Een lastige combinatie is de S-bocht. Eigenlijk zijn dit namelijk meerdere bochten die direct in elkaar overvloeien. Onder andere het circuit van Silverstone in Engeland beschikt hierover: de bekende ‘Maggets and Becketts’. Hoe je deze moet nemen, verschilt enorm per baan. Vaak is het belangrijk om het eerste gedeelte op te offeren voor het volgende gedeelte, zodat je met zo veel mogelijk snelheid je weg kan vervolgen na de S-bocht.

De ‘doordraaier’

Rechts, rechts, rechts. Het kan door middel van verschillende knikken, het kan ook in één vloeiende bocht. We noemen het simpelweg de ‘Doordraaier’. Dit is een lastige bocht om te nemen omdat je goed moet bepalen waar je de apex neemt. Wil je meer weten over het bepalen van de apex? Lees dan hier verder.

Een échte top kartbaan beschikt natuurlijk over al deze elementen, al is dat vaak lastig. De ene kartbaan heeft wat meer hairpins en de andere kartbaan kiest voor meer doordraaiers. Dat kenmerkt meestal de kartbaan en daar komt bij: geen enkele bocht is precies hetzelfde, waardoor ook elk circuit uniek is!

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.