Wat is de apex en waar ligt deze?

De apex! Misschien wel één van de belangrijkste dingen in de kartsport. Wat is de apex nu eigenlijk en hoe bepaal je waar deze ligt? Dat is ontzettend goed om te weten, dan krijgt jouw ideale racelijn namelijk nog meer betekenis. In deze blog vertellen we je alles over de apex.

Wat is de apex?

De apex is de benaming voor een onzichtbaar punt in een bocht. Met dit punt ga je in elke bocht te maken krijgen, ook al zie je ‘m niet. Het is een denkbeeldig punt waar je de bocht aangrijpt. Met andere woorden: Het punt waarbij de ideale racelijn de binnenkant van de bocht raakt. Om dat te verhelderen, kan je onderstaand plaatje eens bekijken.

de apex

Waarom is de apex belangrijk?

Tja, wat moet je hier nu mee? Goede vraag! De apex is te verplaatsen. Je bepaalt namelijk zelf waar je de binnenkant van de bocht raakt. Zoals in de afbeelding hierboven te zien, raak je ‘m ‘normaal gesproken’ precies in het midden van de bocht. Dat geldt voor normale 90-graden bochten. Toch is het belangrijk om te weten waarom je dit punt wilt verplaatsen. Je moet namelijk bepalen waar je de meeste snelheid wilt hebben. Dan kun je de bocht anders aansnijden door een vroege of late apex te gebruiken. Bekijk hier hoe je de bocht aansnijdt.

Wat is een ander woord voor apex?

De apex wordt ook weleens anders genoemd: het clipping point. Dit betekent echter precies hetzelfde. Je kunt dus ook gerust het clipping point benoemen bij je vrienden, dan maak je in ieder geval indruk… Nu je rondetijden nog, want karten is best moeilijk om te leren.

Waar ligt de apex?

Bepalen waar de apex ligt doe je door te kijken hoe je uit een bochtencombinatie wilt komen. Denk maar eens zo: als je de apex naar voren verplaatst en er dan een lijn doorheen trekt, zorgt het ervoor dat je wijder uit de bocht komt. Verplaats je de apex verder naar achteren? Dan zal je juist minder wijd uitkomen. Op die manier bepaal je welke bocht het belangrijkste is om te nemen, waardoor je op de rechte stukken de meeste snelheid hebt!

Hoe dicht tegen de apex rijden?

Raak je de binnenkant van een bocht nu eigenlijk écht? Dat verschilt per kartbaan. Ten eerste maakt het uit of je indoor of outdoor rijdt.

Bij veel indoorbanen is de boarding flexibel, waardoor je er tegenaan kunt rijden zonder snelheid te verliezen. Bij sommige indoor kartbanen moet je dit juist niet doen. Dit is een kwestie van testen, je merkt het snel genoeg. Verlies je hierdoor geen snelheid? Zorg er dan voor dat je de binnenkant van de bocht (de apex) heel licht schrapt. Dan rijdt je precies op de limiet.

Bezoek je een outdoor kartbaan? Dan hangt het er vanaf hoe hoog de curbstones zijn of je de apex maximaal raakt of niet. Bij hoge curbstones wil je deze liever ontwijken, terwijl je er bij lage curbstones vol overheen kunt rijden.

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.