fbpx

Hoe bepaal je waar de apex ligt?

De apex! Misschien wel één van de belangrijkste dingen in de kartsport. Wat is de apex nu eigenlijk en hoe bepaal je waar deze ligt? Dat is ontzettend goed om te weten, dan krijgt jouw ideale racelijn namelijk nog meer betekenis. In deze blog vertellen we je er alles over.

Wat is de apex?

De apex is de benaming voor een onzichtbaar punt in een bocht. Met dit punt ga je in elke bocht te maken krijgen, ook al zie je ‘m niet. Het is een denkbeeldig punt waar je de bocht aangrijpt. Met andere woorden: Het punt waarbij de ideale racelijn de binnenkant van de bocht raakt. Om dat te verhelderen, kan je onderstaand plaatje eens bekijken.

Waarom is het clipping point belangrijk?

Tja, wat moet je hier nu mee? Simpel! Dit punt is namelijk te verplaatsen. Je bepaalt namelijk zelf waar je de binnenkant van de bocht raakt. Zoals in het plaats hierboven, raak je ‘m ‘normaal gesproken’ precies in het midden van de bocht. Dat geldt voor normale 90-graden bochten! Toch is het belangrijk om te weten waarom je dit punt wilt verplaatsen. Je moet namelijk bepalen waar je de meeste snelheid wilt hebben. Hoe je dat doet? Dat lees je hier.

Waar ligt de apex?

Vervolgens kan je de apex verplaatsen om ervoor te zorgen dat je op dat punt de meeste snelheid gaat krijgen. Denk maar eens zo: als je de apex naar voren verplaatst en er dan een lijn doorheen trekt, zorgt het ervoor dat je wijder uit de bocht komt. Verplaats je de apex verder naar achteren? Dan zal je juist minder wijd uitkomen. Op die manier bepaal je welke bocht het belangrijkste is om te nemen, waardoor je op de rechte stukken de meeste snelheid hebt!

Lees ook: tips voor het aansnijden van een bocht!

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.