Ideale racelijn karten: hoe doe je dat?

Ideale racelijn karten

‘Waar moet je remmen?’ ‘Waar kan je inhalen?’ Ho, eerst starten met de ideale racelijn. Als je die namelijk niet onder controle hebt, kunnen we je ook niet uitleggen waar je moet remmen of hoe je kan inhalen. De ideale lijn is hét belangrijkste middel om snel over de baan te gaan. Deze race lijn vormt de basis om sneller te worden op elke kartbaan of circuit. In dit artikel geven we je enkele tips!

Wat is de ideale lijn?

De beste racelijn is de lijn die de kortste route over de baan aangeeft, waarbij je zo min mogelijk hoeft te sturen. Sturen is namelijk snelheid verliezen en dat willen we dus niet. Neem de bocht in een zo’n recht mogelijke lijn. Begin je aan de binnenkant van de bocht en kom je ook aan de binnenkant van de bocht uit? Dan zal je begrijpen dat je veel moet sturen, geen rechte lijn rijdt en veel moet remmen om door de bocht te komen. Denk eens aan een haarspeldbocht in de bergen. Om deze ideaal te nemen begin je aan de buitenkant, snij je hem naar de binnenkant aan en kom je ook weer aan de buitenkant uit. In het kort zijn de volgende punten van belang bij de ideale racelijn:

  • Buiten-binnen-buiten
  • Zo vloeiend mogelijk (de bocht zo recht mogelijk maken)
  • Zo min mogelijk sturen
  • Bochten opofferen

Buiten-binnen-buiten

In de basis begin je elke bocht aan de buitenkant, snij je hem naar binnen aan (bij de apex) en kom je ook weer aan de buitenkant uit. Dan heb je de meest rechte lijn te pakken die tevens niet te veel meters maakt. Hierdoor hoef je zo min mogelijk te sturen, waardoor je snelheid kunt behouden. Zoek het maximale van deze racelijn op; tik maar eens de buitenkant of de binnenkant aan, dan weet je hoe ver je kunt gaan om de meest vloeiende lijn te vinden.

Bochten opofferen

Let op: geen enkel circuit is exact hetzelfde en ook de verschillende bochten zijn meestal compleet anders. Daarnaast volgen deze bochten elkaar snel op, vooral op een indoor kartbaan. Om die reden is het belangrijk om je ideale lijn af en toe bij te stellen. Soms moet je namelijk een bocht ‘opofferen’ om de volgende bocht beter te nemen. Bepaal waar je de meeste snelheid wilt hebben – meestal op het rechte stuk – en kijk dan welke bocht het belangrijkst is.

Meestal is dat de laatste bocht voor dat rechte stuk. Zorg er dan voor dat je de voorgaande bochten op zo’n manier neemt, dat je op de juiste positie uitkomt om de laatste bocht ideaal aan te snijden. Dan pas kan je véél meer snelheid meenemen het rechte stuk op!

Lees ook: hoe snijd je een bocht aan?

Tip: gebruik een plattegrond

Als je de ideale racelijn onder controle hebt, zal je merken dat je kart een stuk makkelijker over de baan rolt en je rondetijden omlaag gaan. Tip: meestal heeft een kartbaan ook een plattegrond van het circuit met bijbehorende ideale racelijn. Verdiep je daar eens in en bekijk tevens een aantal onboard video’s via YouTube.

Wist je dat wij een kartschool voor jeugd hebben door heel Nederland? De eerste kartles ontvang je gratis.

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.