Beginnen met karten: hoe doe je dat?

Beginnen met karten

Beginnen met karten: hoe doe je dat eigenlijk? De kart- en autosport is een ingewikkelde wereld, maar in dit artikel leggen we je uit hoe je begint met karten. Bij de meeste sporten (zoals voetbal) ga je naar de plaatselijke vereniging en sta je de volgende dag op het veld, hoe werkt dat eigenlijk met karten? Het is iets ingewikkelder, maar véél minder ingewikkeld dan je misschien denkt. Zo heb je bijvoorbeeld geen eigen kart nodig. Lees snel verder om erachter te komen hoe je kan beginnen met racen!

Starten met karten

Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: ga naar de dichtstbijzijnde kartbaan, stap in een kart en jouw race carrière is begonnen. Op die manier starten de meeste autocoureurs. Maak je eerste meters bij een kartbaan in de buurt en je zal merken dat je je meteen een echte coureur voelt. Komt dit gevoel bij jou niet naar boven? Dan zal een race carrière waarschijnlijk niets voor jou zijn. Plezier en gevoel is namelijk ontzettend belangrijk. Als je er wél werk van wil maken, dan zijn er verschillende mogelijkheden om te beginnen met karten.

Beginnen met racen: hoe doe je dat?

Zoals we net al zeiden is jouw race carrière eigenlijk al begonnen zodra je de kartbaan bezoekt. Echter wil je natuurlijk sneller en beter worden in de kartsport. Misschien wil je wel wedstrijden gaan karten of autocoureur worden. Dan ga je er met enkel kartheats rijden op de plaatselijke kartbaan niet komen, wat kun je dan doen? Er zijn een aantal mogelijkheden:

  • Kartlessen volgen (met name voor kinderen aan te raden)
  • Zelf meters maken op verschillende kartbanen
  • Kartwedstrijden meedoen

Kartlessen volgen

Vooral voor kinderen zijn er in Nederland veel kartlessen te volgen. Tijdens deze karttraining worden de kinderen op basis van persoonlijke begeleiding geholpen in het sneller en beter worden met karten. Het fijne van kartlessen is dat kinderen met leeftijdsgenootjes de baan op gaan en dat er alle tijd en aandacht voor ze is. Tijdens reguliere kartheats moeten kinderen regelmatig gewoon met volwassenen de baan op en dat kan weleens verkeerd gaan.

Daarnaast rol je middels kartlessen veel gemakkelijker de kartsport in. De instructeurs zijn meestal ervaren in de sport, waardoor ze je precies kunnen vertellen wat eventuele vervolgstappen zijn. Aansluitend op kartlessen kun je (club)races rijden, waardoor kinderen karten als sport kunnen beoefenen.

Tip: bekijk onze kartschool!

Wil je graag beginnen met karten en kartlessen volgen? Dan is onze kartschool precies iets voor jou! Train hoe vaak je zelf wilt op meerdere aangesloten kartbanen, doe vervolgens mee aan clubraces en stroom misschien wel door naar ons raceteam! Onze Race Academy is dé manier om te beginnen met karten.

Wist je dat je jouw eerste kartles gratis ontvangt als je lid wordt van de kartschool? 

Zelf meters maken

Doe je liever niet mee aan kartlessen en wil je graag zelf meters maken? Ook dan zijn er natuurlijk mogelijkheden om beter te worden, vooral veel oefenen is daarbij belangrijk. Echter: je hebt wel informatie nodig om beter te worden. Het is vooral belangrijk om te weten waarom je sneller wordt, zodat je dit op meerdere kartbanen kunt toepassen. Alleen dan word je een complete coureur. Wissel dus regelmatig af van kartbaan om voldoende uitdaging te creëren. 

Lees ook: tips om sneller te karten!

Kartwedstrijden meedoen

Geen kartlessen, maar wel kartwedstrijden rijden? Weet dan welke kartraces er zijn en wanneer je hier aan mee kunt doen. Er zijn bijvoorbeeld losse endurance races (bijvoorbeeld 2-uurs races) waar je altijd aan mee kunt doen. Dit gaat regelmatig op basis van een open inschrijving, zonder voorwaarden. Hier kun je dus gerust eens aan meedoen om te kijken wat je niveau is.

Landelijke kartcompetities hanteren meestal wel voorwaarden (bijvoorbeeld ervaring of voorrondes). De regels hiervan zijn afhankelijk van de organisatoren. 

Advies over beginnen met karten?

Heb je naar aanleiding van dit artikel toch nog vragen over beginnen met karten? Neem dan gerust eens contact met ons op om je situatie voor te leggen. Wij adviseren je vrijblijvend over alle mogelijkheden. Hopelijk kunnen we jou hiermee introduceren in de kartsport!

Lees ook: gratis tips & tricks voor de kart- en autosport!

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.