fbpx

Karten: 7 tips om sneller te worden!

Ga je binnenkort karten met je vrienden en wil je alvast kart tips om sneller te worden? Met de kart tips in deze Race Blog win je op de kartbaan gegarandeerd van je hele vriendenclub!

De beste karten tips:

  1. Gebruik de ideale racelijn
  2. Offer bochten op voor andere bochten
  3. Zet je gewicht in
  4. Vergeet ‘Remmen is angst’
  5. Niet remmen en sturen tegelijk
  6. Rijd ontspannen en geconcentreerd
  7. Kijk alvast ‘onboard’ video’s

Voordat we beginnen aan het uitleggen van de karttips, hebben we een andere tip: wij geven namelijk de eerste kartles gratis weg aan alle nieuwe leden van onze Race Academy. Meer weten? Klik hier!

1. Gebruik de ideale racelijn

Je hebt er misschien al weleens van gehoord: de ideale racelijn. Dit is de snelste lijn door de bochten van het circuit. Rijd de bochten in een vloeiende lijn van buiten naar binnen en weer naar buiten. Hiermee maak je de bocht zo recht mogelijk, waardoor je minder hoeft te sturen en meer snelheid behoudt.

Lees ook: tips voor de ideale racelijn op een kartbaan!

2. Offer bochten op voor andere bochten

Vooral op indoor kartbanen volgen bochten elkaar snel op. Je kunt niet door alle bochten even snel gaan, dus zal je sommige bochten op moeten offeren. Je rijdt hier eigenlijk wat trager doorheen, zodat je de volgende bocht juist sneller kan nemen. Hier gaan de meeste karters de mist in: ze gaan met volle vaart door de eerste bocht en komen daarna niet uit in de tweede bocht. Het is juist van belang om een tweede bocht altijd sneller te nemen, want daarna volgt een recht stuk waar je de snelheid wilt hebben. Bepaal dus van tevoren welke bochten (voor een recht stuk) het belangrijkst zijn om snelheid te hebben en gebruik hier de optimale racelijn. Dat is een gouden tip om sneller te karten!

3. Zet je gewicht in

De meest voorkomende smoes: ‘Ja, hij is 20 kilo lichter dan dat ik ben!’. In plaats van miepen over je gewicht, kan je afvallen óf je gewicht gebruiken in de bochten. Dit doe je door je gewicht naar de buitenste wielen te verplaatsen in een bocht. Nader je een bocht naar links? Verschuif dan je gewicht naar rechts en andersom. Hiermee creëer je druk op de buitenste wielen, waardoor je met meer grip door de bochten kan. Dit is één van de beste kart tips!

Extra karten tips

Voel tijdens de eerst heat goed aan of je kart aan de voorzijde weinig grip heeft (onderstuur) of juist aan de achterzijde (overstuur). Heb je weinig grip aan de voorzijde? Ga dan wat verder naar voren zitten. Heb je weinig grip aan de achterzijde? Verplaats je gewicht dan naar achteren. Ook hiermee krijg je meer druk op de wielen, wat zorgt voor grip.

Lees hier meer over onderstuur en overstuur.

4. Vergeet ‘Remmen is angst’

Remmen is angst: eerder een stoer praatje dan de werkelijkheid. Je kunt beter wel gebruikmaken van de rem, daarmee haal je namelijk sneller de snelheid uit de kart dan dat je het gas loslaat. Je kunt natuurlijk het gas vol ingetrapt houden en agressief sturen om snelheid te minderen. Remmen is echter veel effectiever en uiteindelijk sneller! Gebruik dus wél de rem tijdens het karten, het is maar een tip…

5. Niet remmen en sturen tegelijk

Als je onze tips om sneller te karten opvolgt en je gebruikt de rem, moet je deze wel op het juiste moment gebruiken. Rem altijd voor een bocht, als je stuur nog recht is. Ben je al aan het sturen en ga je dan remmen? Dan merk je dat je kart ‘onder je vandaan glijdt’, de achterkant breekt dan uit. Rem dus voor een bocht als je stuur nog recht is.

6. Rijd ontspannen en geconcentreerd

Handje in de lucht als iemand je niet voorbij laat? Houd je handen aan het stuur, kijk ver genoeg voor je en blijf geconcentreerd. Dan pas zal je écht het maximale uit alle kart tips halen. Knijp ook niet te veel in het stuur, maar blijf ontspannen in je kart zitten en rijd relaxed.

7. Kijk alvast ‘onboard’ video’s

Je kunt je ook vooraf al verdiepen in de kartbaan. Van alle kartbanen zijn bijvoorbeeld ‘onboard’ video’s of plattegronden te vinden, waardoor je al een voorsprong opbouwt ten opzichte van je vrienden. Kleine tip, veel voordeel! Bekijk hier alle kartbanen in Nederland.

Nog meer kart tips?

Lees dan hier verder, we hebben nog veel meer te vertellen over de kartsport! Wist je dat we ook onze eigen Race Academy voor kinderen hebben? Je kan @denhartogracing ook volgen op Instagram!

Lees ook: wat is de beste techniek om sneller te karten?

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.

Kartlessen voor jeugd

Eerste kartles gratis!

Word lid en race op verschillende locaties door Nederland. De Race Academy is de meest voordelige manier van karten als sport.

Geen eigen kart of spullen nodig; alles is bij de prijs inbegrepen.

Jouw eerste kartles ontvang je gratis en het lidmaatschap is op elk moment kosteloos opzegbaar, race je mee?

Vragen? Mail naar info@denhartogracing.com.