fbpx

Onderstuur vs. overstuur: de verschillen!

Het zijn geen lastige woorden, maar toch worden de betekenissen van ‘onderstuur’ en ‘overstuur’ weleens door elkaar gehaald. In deze Race Blog leggen we je de betekenissen uit, vertellen we wat er gebeurt in het geval van onderstuur of overstuur én geven we je een handige video om het te onthouden. Lees snel verder! 😄

Betekenis onderstuur

Onderstuur houdt in dat je de maximale grip van de voorwielen overschrijdt. Hierdoor wilt je kart rechtdoor glijden, waardoor de bocht flauwer wordt dan dat je eigenlijk wilt. Je zal voelen dat de kart dus rechtdoor schiet en in het ergste geval niet meer luistert naar jouw stuurbewegingen.

Betekenis overstuur

Overstuur houdt in dat je de maximale grip van de achterwielen overschrijdt. Je achterbanden voel je onder je vandaan wegglijden, waardoor de achterkant van je kart ‘uitbreekt’. Hierdoor maak je een veel scherpere bocht dan de bedoeling was, wat kan resulteren in een spin. Met andere woorden: de achterkant van je kart probeert de voorkant van je kart in te halen. Bij driften maak je tevens gebruik van overstuur, maar dan op een goede manier. 🤣

Onderstuur of overstuur voorkomen

Heb je last van onderstuur of overstuur? Raak dan niet te ‘overstuur’, er zijn namelijk wel wat oplossingen. Je kan bijvoorbeeld eerst beginnen met rustiger sturen of anders remmen. Werkt dat niet? Dan dien je je gewicht in te zetten! Lees hier hoe je dat kan doen.

Video!

Wil je nog meer weten over onderstuur en overstuur? Bekijk dan onderstaande video.

Play Video
Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.

Kartlessen voor jeugd

Eerste kartles gratis!

Word lid en race op verschillende locaties door heel Nederland. De Race Academy is de meest voordelige manier van karten als sport.

Je hebt geen eigen kart of spullen nodig, alles is bij de prijs inbegrepen.

Jouw eerste kartles ontvang je gratis en het lidmaatschap is op elk moment kosteloos opzegbaar, dus waar wacht je nog op?

Vragen? Mail gerust naar info@denhartogracing.com.