Karten als sport: hoe gaat dat?

Karten als sport: het is voor velen een droom, maar wist je dat je het ook (relatief) voordelig uit kunt oefenen? In deze Race Blog vertellen we je over de kartsport, hoe het er aan toe gaat en wat er allemaal bij komt kijken. Race je mee?

Karten als sport: hoe werkt dat?

Heb je er genoeg van dat je altijd maar wint van je eigen vriendenclub? Ben je klaar voor de volgende stap? Of ben je gewoon benieuwd naar de kartsport? Dan is het een idee om eens een kartrace te gaan rijden. Je kunt bij veel kartbanen zo meedoen aan bijvoorbeeld een 2-uurs race. Als je een enkele keer een 2-uurs race rijdt kun je het nog niet als een échte sport zien. Ga je elke week een keer trainen en rijd je één of misschien wel meer wedstrijden per maand? Dan lijkt het er al meer op dat je dit echt als sport uitoefent. Natuurlijk hoef je niet altijd wedstrijden mee te doen om iets als je sport te zien, je kan namelijk ook wekelijks tennistraining volgen zonder wedstrijden mee te doen. Zo werkt het ook in de kartsport!

Is karten wel écht een sport?

Coureurs krijgen regelmatig de vraag: is karten wel een sport? Je zit toch alleen maar stil en hoeft alleen het gas in te trappen? Karten is alles behalve ‘alleen maar zitten’. Je bent zeer actief bezig, gebruikt hele andere spieren dan dat je normaal doet en er gaat veel tijd in zitten. Karten is dus wél een sport, een gemiddeld persoon zal namelijk na drie keer 10 minuten karten als last van zijn/haar handen of armen krijgen.

Hoe kan je karten als sport?

Karten is wel een hele andere sport dan veel andere sporten. Bij voetbal heeft ieder gehucht wel een club, kartbanen zijn in kleinere aantallen te vinden. Je zal dus iets verder moeten reizen (of je moet natuurlijk toevallig om de hoek wonen) én je gaat meestal minder trainen dan andere sporten. Dat komt doordat het veel tijd kost, maar ook duurder is dan normaal. Er zijn een aantal mogelijkheden om te karten als sport, bijvoorbeeld:

  • Onze karttrainingen voor kids
  • Een keer een kartrace meedoen
  • Sluit een kart abonnement af
  • Sluit je aan bij een kart club / kartvereniging

Wat kost karten?

Ben je benieuwd wat karten als sport nu eigenlijk kost? Lees dan hier verder, dan sommen we de totale kosten voor je op. Een paar heats trainen doe je vaak op eigen initiatief, net wanneer het jou uitkomt. Je kan echter ook kiezen voor vaste trainingsmomenten, zoals bijvoorbeeld onze kartschool voor jeugd. De deelnemers van deze kartschool kunnen wekelijks échte karttrainingen volgen waar en wanneer ze willen. Dat is uniek in Nederland en hebben wij opgericht omdat de kartsport ook daadwerkelijk meer als sport gezien mag worden.

Onze karttrainingen voor kids

Kinderen kunnen bij onze kartschool, net als bij andere sporten, simpelweg een abonnement afsluiten en trainingen volgen. Dit is zelfs altijd kosteloos opzegbaar.

Doe een race mee

Dus: ben je van plan om een keer aan een race mee te doen? Doe dat dan ook vooral! Het is in ieder geval een hele leuke ervaring en je kunt altijd besluiten om het niet nog eens te doen, al gaan we er in ieder geval vanuit dat je vaker terug zult komen! 😊

Sluit een kart abonnement af

Een kart abonnement afsluiten, is dat mogelijk? Helaas nog niet voor alle kartbanen landelijk, maar er zijn wel varianten. Lees hier meer over een kart abonnement.

Sluit je aan bij een kart club / kartvereniging

De laatste mogelijkheid om te karten als sport is door je aan te sluiten bij een kart club of een kartvereniging. Er zijn hier verschillende mogelijkheden voor, in dit artikel geven we je meer informatie over onze racevereniging. Wellicht zien we je binnenkort op de kartbaan!

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.