Handen trainen: hoe doe je dat?

Tijdens het karten knijp je soms (onbewust) hard in het stuur. Eigenlijk dien je dit te voorkomen door op een ‘relaxte manier’ je stuur vast te houden en jezelf niet vast te klampen. Dit zorgt voor minder belasting van je handen, maar natuurlijk kun je ook je handen trainen. Hiermee voorkom je pijn in je handen, vingers en/of polsen tijdens of na het karten. In deze Race Blog leggen we je uit hoe je dat doet!

Waarom handen trainen?

Zoals we al zeiden hebben je handen het zwaar te verduren tijdens een rondje karten. Je bent zeker niet de eerste die uit de kart stapt met blaren op je handen of vermoeide vingers. Hier kun je natuurlijk, naast het trainen, een aantal dingen aan doen:

  • Handschoenen dragen
  • Niet in het stuur knijpen


Handschoenen zorgen voor een laagje bescherming, maar ook voor grip. Dit is dan ook één van de kledingstukken waar je écht wat aan hebt tijdens het karten. Handschoenen zorgen daarnaast voor een stukje veiligheid.

Het is daarnaast een natuurlijke houding om hard in het stuur te knijpen. Vooral als je nog niet zo ervaren bent, ben je geneigd om het stuur goed vast te houden. Dat is echter niet nodig! Zorg er dus voor dat je je stuur op een relaxte manier vasthoudt, zonder te veel te knijpen.

Hoe kun je handen, vingers en polsen trainen?

Heb je alsnog last van je handen of vingers? Of wil je gewoon je handen trainen om sterker aan de start te gaan? Dan zijn daar een aantal middelen voor, bekijk hier maar eens een aantal trainingsattribufen speciaal voor handen, vingers en polsen.

Handige attributen voor het trainen zijn bijvoorbeeld stressballen en handknijpers. Er zijn veel verschillende varianten verkrijgbaar, hieronder lichten we er een aantal uit:

Knijphalter kopen

Op zoek naar een knijphalter? Bij Bol.com zijn er verschillende verkrijgbaar, klik op een product om meer informatie te vinden.

Stressbal kopen

Een andere gemakkelijke manier om je handen te trainen is door een stressbal te gebruiken. Je kunt hier daarnaast je reactiesnelheid mee trainen door te werpen en vangen.

Vingertrainer kopen

Je vingers hebben het zwaar tijdens het karten, vandaar dat het helemaal geen slecht idee is om deze te trainen. Hieronder zie je een uitgebreide vingertrainer set.

Meer weten over de training van een coureur?

Er zijn natuurlijk nog veel meer lichaamsdelen die je als coureur dient te trainen, bijvoorbeeld je nek en armen. In dit artikel leggen we je meer uit over de training van een coureur. Je kunt daarnaast hier alle trainingsartikelen bekijken.

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.