De training van een coureur?! (Kracht en conditie)

De training van een coureur… Hoe doe je dat nu precies? Oké, ik moet het toegeven; ik ben zeker geen personal trainer, maar ik kan je wel wat trucjes leren om bepaalde spieren te trainen. Velen zeggen dat karten geen echte sport is, maar wij weten gelukkig wel anders. Het is zwaar, vooral als je voor een langere periode achter elkaar rijdt. Voldoende redenen om jezelf te trainen. In deze blog geef ik je een aantal tips.

Boots een stuur na!

Eén van de belangrijkste spieren die je als coureur moet trainen zijn je armen. Sturen kan zwaar zijn, vooral op banen met veel grip. Maar, hoe train je nu zo’n stuurbeweging? Heel simpel; pak een gewicht, steek je handen naar voren met een lichte knik (net als in een kart of auto) en begin met het maken van stuurbewegingen. Je zal merken dat dit redelijk zwaar is. Is dat niet zo? Doe dit dan gedurende een langere periode of pak een zwaarder gewicht. Een gewicht in de vorm van het stuur is natuurlijk het mooist, je kan hiervoor een halterschijf gebruiken.

Tip

Doe je ogen dicht, beeld je een circuit in en begin deze al sturend af te leggen. Op die manier raak je in een goede concentratie om de juiste bochten te trainen! Hieronder zie je hoe Max Verstappen een stuur nabootst.

Dit bericht bekijken op Instagram

Monday 🥵

Een bericht gedeeld door Max Verstappen (@maxverstappen1) op

Train je nek!

Formule 1 coureurs hebben brede nekken en dat is niet voor niets! De G-krachten die bij het racen in deze bolides komen kijken zijn onwerkelijk zwaar. Zonder training houd je het nog geen ronde vol. Maar, ook in de kartsport kan je nek het al aardig te verduren krijgen. Dit hangt meestal van het circuit af. Bepaalde bochtencombinaties zijn namelijk extra zwaar.

Ik heb eens aan de meester hemzelf, Max Verstappen, gevraagd hoe hij zijn nek trainde. Sindsdien doe ik het ook zo. Ga eens op je bed liggen en laat je hoofd van de rand hangen, vertelde hij. Dit kan je in zijwaartse positie doen, maar ook terwijl je op je rug of buik ligt. Duw je kin tegen je nek en begin op en neer te gaan met je nek. Na een beetje training kan je kleine gewichten gebruiken om het wat zwaarder te maken. Heb je iemand die je kan helpen? Dan kan je het ook op de Lando Norris manier doen!

Bekijk hier meer tips voor het trainen van je nek.

Dit bericht bekijken op Instagram

One final push before testing 🥊 #MCL35 #F1 @PAPSC1

Een bericht gedeeld door Lando Norris (@landonorris) op

Je kan deze twee varianten van krachttraining natuurlijk ook combineren. Er gebeurt niet zo veel op dit filmpje, maar toch zorgt de personal trainer van Max Verstappen met het elastiek voor een enorme druk op zijn nek.

Conditietraining

Naast deze spiergroepen is het natuurlijk ook belangrijk om alle andere spieren te trainen en je conditie te onderhouden. Cardiotraining is een groot onderdeel van het trainingsproces van elke coureur. Veel Formule 1 coureurs zie je dan ook wielrennen of mountainbiken. Een goede manier om conditie op te bouwen. Max Verstappen kiest er voor om langs de kust van Monaco de nodige hoogteverschillen te trotseren, maar gebruikt hiervoor géén fiets… Aangezien de meesten van ons niet in Monaco wonen en het in Nederland nogal vaak regent, kan je natuurlijk ook een fitnessapparaat gebruiken.

Dit bericht bekijken op Instagram

Back at it 💪🏻 #KeepPushing #Season2020

Een bericht gedeeld door Max Verstappen (@maxverstappen1) op

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.