Tips nek trainen/versterken met oefeningen!

Tips om je nek te trainen en versterken: waarom zou je dat eigenlijk willen? Waarom wil je een sterke nek hebben en welke oefeningen kun je dan doen? Heb je nekklachten of wil je jouw nek trainen voor bijvoorbeeld de kart- en autosport? Lees dan onze tips voor nektraining in dit artikel.

Waarom nek trainen?

Je nek is een ontzettend belangrijk lichaamsdeel. Hier lopen onze zenuwen doorheen en het vormt een brug tussen je hoofd en de rest van je lichaam. Toch is een nek niet zo goed beschermd, er zit namelijk weinig spiervolume. Vooral voor autocoureurs in bijvoorbeeld de Formule 1 is het daarom belangrijk om je nek te trainen, in verband met de G krachten. Ook in de kartsport kun je al flink last van je nek krijgen, zorg er daarom voor dat je voldoende oefeningen doet om een sterke nek te krijgen.

Tips nek trainen

Hoe train je je nek nu eigenlijk? Wat is de beste manier om je nek te versterken? Niet veel mensen trainen hun nek. Je moet alle trainingen tevens zeer rustig opbouwen, je nek is namelijk ontzettend kwetsbaar. Begin dus altijd rustig en bouw de training op.

Oefeningen voor je nek

Er zijn een aantal oefeningen die je gemakkelijk thuis kunt doen. We sommen een aantal nekoefeningen voor je op en geven hierbij voorbeelden van autocoureurs. Te beginnen met Max Verstappen, zijn nek is ontzettend sterk. Op onderstaande afbeelding zie je hoe Max Verstappen zijn nek onder andere traint.

Begin dus rustig met zo’n oefening, je hoeft het niet direct een minuut vol te houden. Tip: gebruik een trainingsmat. Je kunt deze oefening in alle richtingen doen:

  • Met je gezicht naar boven (zoals op de foto)
  • Met je gezicht naar beneden
  • Gezicht naar rechts
  • Gezicht naar links

Nektraining met elastieken

Je kunt je nek ook op een andere manier trainen, namelijk met elastieken/weerstandsbanden. Je hebt hiervoor wel een trainingspartner nodig of een handige locatie waar je de elastieken aan vast kunt maken, bijvoorbeeld een deurklink. Hieronder zie je een video met tips hoe je je nek kunt trainen middels zo’n weerstandsband.

Nek trainen met gewichten

Bij bovenstaande oefeningen heb je geen gewichten nodig. Des te langer je de oefening doet, des te zwaarder het ook wordt. Op die manier kun je veilig je nek trainen en versterken. Je kunt ook overwegen om deze oefeningen te combineren met gewichten om het nog zwaarder te maken. Boots bijvoorbeeld een stuur na met een halterschijf. Dit is een goede nabootsing van de werkelijkheid: dan ben je namelijk ook aan het sturen terwijl je nek het steeds zwaarder te voorduren krijgt.

Je kunt met halterschijven tevens een andere oefening doen. Ga op je rug op een vlakke halterbank liggen en laat je nek uitsteken (dus niet ondersteunen). Pak vervolgens een halterschijf en houd deze boven jezelf in een stuurpositie. Ellebogen licht gebogen, net als in een kart of auto. Maak vervolgens stuurbewegingen terwijl je nek geen ondersteuning heeft. Zorg ervoor dat je een lichte knik hanteert voor het maximale resultaat. Let op: bouw deze training rustig op.

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.