Reactiesnelheid trainen doe je met deze simpele tips! ?

Reactiesnelheid is erg belangrijk in het dagelijks leven, denk maar eens aan het verkeer. Je moet in een splitseconde kunnen reageren op onverwachte dingen, bijvoorbeeld als er ineens een kind oversteekt. Ook in de kartsport is reactiesnelheid ontzettend belangrijk. Dit is een stukje training dat maar door heel weinig coureurs gedaan wordt, dus pak je voorsprong! In deze blog leggen we je uit hoe je jouw reactietijd kan aanscherpen en wat daar de voordelen van zijn.

Reactiesnelheid in sport

Jouw reactiesnelheid is van belang om snel te kunnen reageren op je concurrent. Denk maar eens aan een rondje karten. Een race is van te voren nooit te voorspellen, je weet namelijk niet wat er gaat gebeuren. Je moet dus altijd scherp zijn en op tijd reageren om bijvoorbeeld een crash te voorkomen. Wees daarom bewust van het feit dat het heel goed is om je reactiesnelheid te trainen. Hoe? Dat lees je hieronder.

Test je reactiesnelheid!

Ben je benieuwd wat jouw reactiesnelheid is, uitgedrukt in millisecondes? Test je reactievermogen dan via deze link, grappig om te weten!

Reactiesnelheid van Formule 1 coureurs

Voor Formule 1 coureurs is het natuurlijk ook ontzettend belangrijk om snel te kunnen anticiperen. Je hebt hier bijvoorbeeld baat bij tijdens de start. Wie reageert het snelst en heeft de beste start? Dat hangt onder andere van de reactiesnelheid af.

Play Video

Tip 1: Gebruik een reactiebal!

Heb je weleens van een reactiebal gehoord? Nee? Nou, maak kennis met de bal die alle kanten op stuitert! Gooi hem op de grond en vang hem weer op. Klinkt makkelijk, maar omdat je niet weet welke kant hij op stuitert is het toch vrij pittig. Train jezelf hiermee gemakkelijk om sneller te worden!

Tip 2: Vang de tennisbal! 🎾

Als je met z’n tweeën kan trainen, kan je ook een simpel spelletje doen. Laat iemand anders recht tegenover je staan. Vervolgens pakt hij/zij een tennisbal en laat deze op onverwachte momenten naar beneden vallen. Jij moet de bal opvangen, voordat deze de grond raakt. Dit is een heel simpele variant om je reactiesnelheid te verbeteren, maar je zal merken dat je er steeds beter in wordt.

Tip 3: simracen! 🎮

Het is niet altijd even gezond om te gamen, maar toch heeft het spelen van games ook positieve effecten. Bij games draait het vaak om reactietijd, denk maar eens aan een potje Call of Duty. Je traint hiermee je oog-handcoördinatie, waardoor je sneller leert reageren op onverwachtse dingen. Simracen werkt bijvoorbeeld ook goed voor het verbeteren van jouw reactievermogen. 😉

Lees ook: 10 tips om beter te simracen!

Reactietijd Max Verstappen en (ex-)Red Bull coureurs

Om het af te leren nog één grappige video over de reactiesnelheid van onder andere Max Verstappen. Hij neemt het op tegen zijn Red Bull collega’s.

Play Video
Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.