10 tips sim racing: hoe word je beter in simracen?

Sim racing is de nieuwste tak van autosport. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd neemt virtueel racen een vlucht. De coronapandemie gaf hier een versnelling in; simracen is hotter dan ooit! In dit artikel geven we je 10 sim racing tips: zó word je een betere simracer!

Wat is sim racing eigenlijk?

Sim racing is een variant van autosport wat je altijd en overal kunt uitoefenen. Je hoeft niet naar een circuit, je hebt geen raceauto nodig én je kunt tegen racers van over de hele wereld rijden. Simracen doe je namelijk op een PC of een spelcomputer, bijvoorbeeld een Playstation of een Xbox. Je koopt een leuke race game en jouw race carrière is begonnen. Hieronder lees je 10 tips sim racing.

10 tips sim racing:

Er zijn een aantal goede tips om beter te worden in simulator racen. Dit zijn de 10 beste tips & tricks voor simracing:

  1. Kies een geschikte race-game;
  2. Zorg voor een geschikte race-houding, bijvoorbeeld met een goede set-up;
  3. Begin op gemakkelijke instellingen/voorkeuren;
  4. Verken allereerst het circuit door rustig te rijden;
  5. Bouw je snelheid geleidelijk op;
  6. Vind de ideale racelijn;
  7. Verleg je rempunten;
  8. Onder controle? Pas de instellingen aan voor meer uitdaging;
  9. Oefen voldoende;
  10. Daag andere gamers uit!

Alle tips sim racing

We leggen de 10 tips sim racing hieronder beter uit!

1. Kies een geschikte race-game

Voordat je aan de slag gaat met de tips sim racing, dien je natuurlijk een leuke race-game uit te zoeken. Er zijn hierin verschillende race games te verkrijgen. Dit hangt er onder andere vanaf of je gebruik maakt van een computer, een Playstation of een Xbox. Je kunt kiezen voor een race game waarmee je op circuits rijdt, maar je kunt dirtracen of straatracen. Je kunt daarnaast kiezen voor Formule 1 (dan kan je dus ook enkel Formule klasses rijden) of een algemenere race game, bijvoorbeeld iRacing, Gran Turismo of Assetto Corsa. Het is net waar je voorkeur ligt!

Tip: bekijk een aantal video’s op YouTube, dan leer je de games kennen. In dit artikel laten we een aantal gameplay video’s zien.

2. Zorg voor een geschikte race-houding

Nu je de juiste race game gekozen hebt, kan het echte werk beginnen. Althans, je kunt natuurlijk op verschillende manieren gaan racen. In principe heb je aan een controller of een toetsenbord voldoende, maar op die manier kun je niet een stuur en pedalen nabootsen. Dat is wel van belang om goed het gevoel met de auto te krijgen!

Ook hierin kun je zelf de keuze maken, jouw budget is hierin leidend. Zorg er in ieder geval voor dat je goede race-houding hanteert. Hiermee bedoelen we een houding die je normaal gesproken ook in een auto hebt. Op deze manier boots je zo goed mogelijk de werkelijkheid na. 

3. Begin op gemakkelijke instellingen

Een race game heeft allerlei opties; je kunt het jezelf direct ontzettend moeilijk maken, maar je kunt ook rustig beginnen. Het is aan te raden om dat laatste te doen; bouw het rustig op. Laat op het begin dus bijvoorbeeld de ideale racelijn projecteren en gebruik assists. Assists zijn hulpmiddelen, bijvoorbeeld; de auto remt zelf al een beetje af voor een bocht. Dit ondersteunt je in het opbouwen van snelheid. Op deze manier kun je rustig wennen aan de game/auto en de circuits leren kennen.

4. Verken het circuit

Het leren kennen van een circuit is één van de belangrijkste sim racing tips. Als je een circuit namelijk niet kent, kun je onmogelijk direct een snelle rondetijd noteren. Dat is volkomen logisch! Begin daarom gewoon rustig, je hoeft niet meteen vol gas. Verken het circuit in een paar trainingsrondes en bouw de snelheid geleidelijk op. Op deze manier leer je op een rustige manieren alle hoekjes van het circuit kennen. Dit levert straks alleen maar voordelen op!

Extra tips sim racing

Je kunt het circuit natuurlijk ook verkennen door alvast wat gameplay video’s te bekijken. YouTube staat inmiddels al vol met leuke video’s over alle circuits binnen sim racing.

5. Bouw je snelheid geleidelijk op

Nu je het circuit en de auto kent, kun je het tempo opvoeren. Trap het gaspedaal verder in en begin de limieten van het circuit en de auto op te zoeken. Als je op gemakkelijke instellingen begonnen bent, zal je waarschijnlijk snel op je limiet zitten. Bouw bocht voor bocht je snelheid op en maak gerust fouten. Fouten zijn er namelijk om gemaakt te worden, dan leer je pas écht je grenzen kennen. Ben je nog geen één keer van de baan geschoven of gespind? Dan rijd je niet op je limiet, harder!

6. Vind de ideale racelijn

Als je de snelheid opgebouwd hebt, kun je aan de ideale racelijn gaan werken. Waarom niet andersom? Omdat je geen ideale racelijn kan leren als je langzaam over het circuit rijdt, dan heeft de ideale racelijn namelijk geen voordeel. De ideale racelijn in simracen werkt eigenlijk hetzelfde als in het echt. Kies dus de racelijn die het meest vloeiend over de baan verloopt, je kunt hiervoor ook deze blog lezen. Het voordeel van sim racing is dat je de ideale racelijn kunt laten projecteren.

7. Verleg je rempunten

Heb je de ideale racelijn onder controle? Dan is het tijd om je rempunten te verleggen. Remmen is namelijk erg belangrijk! Rem je nog helemaal niet? Dan ga je ook niet snel genoeg, zorg dus voor meer snelheid op het circuit (of voor een auto die sneller gaat). Je rempunten verleggen is belangrijk omdat je hiermee opnieuw je grenzen opzoekt. Begin deze test met een ijkpunt, het punt waar jij denkt dat je moet remmen. Onthoud goed waar dit punt is door bijvoorbeeld een punt langs de baan in gedachten te houden. De volgende ronde probeer je een meter later te remmen. Dit doe je net zo lang totdat je te laat remt, dan weet je precies tot hoe ver je kunt gaan. Focus eerst op één bocht en oefen pas op de volgende als de eerste bocht perfect gaat. Op die manier haal je er het meeste uit!

8. Pas de instellingen aan

Als je de perfecte ideale racelijn en de beste rempunten gevonden hebt, kun je de instellingen aan gaan passen. Verminder de assists en begin weer van vooraf aan. Herhaal dit telkens totdat je geen assists meer nodig hebt; dat is pas het échte werk!

9. Oefen voldoende met simracen

Meters maken is ontzettend belangrijk, vooral bij simracen. Professionele gamers/simracers besteden dagelijks meerdere uren per dag aan trainingen. Zorg er natuurlijk ook voor dat je dit combineert met voldoende beweging en frisse lucht. Oefen veel en push jezelf voortdurend tot de limiet, maak dan ook veel fouten! Daar leer je uiteindelijk het meeste van (en gelukkig heb je met sim racing geen ernstige gevolgen aan een crash).

10. Daag andere gamers uit

Ready to race? Heb je alle vorige stappen doorlopen en ben je klaar voor de uitdaging? Ga dan eens online spelen, je zult verbaasd zijn over alle mogelijkheden. Zo kun je simpelweg anderen uitdagen in een race, maar kun je ook gehele competities en teamraces rijden. De mogelijkheden online zijn ongekend! Dit is de beste manier om jezelf te meten aan de rest, schrik niet: het niveau kan ongekend hoog liggen!

Meer tips sim racing?

Wil je meer tips omtrent sim racing? Bekijk dan ook eens onze andere blogs, deze gaan veel over de kart- en autosport. Echter zijn ze ook goed te gebruiken voor tips sim racing!

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.