Tips voor een endurance race karten!

Misschien heb je er al weleens van gehoord; een endurance race. Dit is bijvoorbeeld een 2 uur durende kartrace die je in teamverband rijdt. Een hele leuke ervaring én een laagdrempelige manier om te racen; meestal kan iedereen meedoen. In dit artikel leggen we je meer uit over een endurance race en geven we je hiervoor tips!

Endurance race: wat is dat?

Een endurance race is een wedstrijd waarin je samen met een teamgenoot strijd om de beste posities. De kart- en autosport kent twee typen wedstrijden; sprintraces en endurance races. Sprintraces duren redelijk kort (denk 15 of 20 minuten). Een endurance race duurt daarentegen bijvoorbeeld 2 uur, 12 uur of 24 uur. Hierdoor wissel je, net als in de 24-uur van Le Mans, van coureur.

Denk je race uit

Het is heel belangrijk om van tevoren de race uit te denken. Bepaal wie de kwalificatie rijdt, wie start en wie finisht. Bepaal daarop ook wanneer je gaat wisselen, zodat dit schema uitkomt.

Tip rijderswissel

De meeste tijd is vaak bij een rijderswissel te winnen. Zorg dat je voorafgaande aan de race duidelijke afspraken maakt met je teamgenoot. Bijvoorbeeld; waar ga je staan om het wisselsein te geven en wat is het wisselsein? Maar ook; ga je direct naar de pitstraat als je het wisselsein ziet of rijd je nog een ronde door? Wat doe je als er al een ander team in de pitstraat staat? Welk sein geeft de rijder als hij/zij wilt wisselen?

Denk goed na over je rijderswissels en doe dit op tactische momenten. Bijvoorbeeld als je opgehouden wordt door langzamere teams, er een gele vlag situatie is, etc. 

Uithoudingsvermogen

Bij endurance racen gaat het niet om een paar minuten alles geven, maar wie het meest constant kan blijven rijden. Probeer pieken en dalen in rondetijden te voorkomen, liever continu dezelfde rondetijden. Zorg daarnaast voor een relaxte zithouding en knijp niet te veel in het stuur. Dat zorgt ervoor dat je het karten langer zal volhouden in een endurance race.

Waar kun je een 2-uurs race rijden?

Niet alle kartbanen organiseren endurance races, maar toch zijn er een paar kartbanen in Nederland die dit met enige regelmaat doen. Denk aan Kartcentrum Lelystad, Kartbaan Oldenzaal en Circuit Park Berghem. Iedereen kan hieraan meedoen!

Lees ook: welke kartwedstrijden zijn er?

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.