De beste zitpositie in een kart!

Zitpositie karten

Eigenlijk is het vrij simpel; luister naar jezelf en zorg dat je comfortabel zit. Maar, is dat wel de snelste zitpositie voor in een kart? En wat kan het schelen als je in een andere positie gaat zitten tijdens het karten? Dat leggen we je uit in deze blog.

Inzetstoeltje gebruiken

De meeste standaard kartstoelen zijn vrij breed, waardoor je snel heen en weer zal schuiven als je aan het rijden bent. Hierdoor ben je continu je gewicht aan het verplaatsen en is het lastig om een goede zitpositie aan te nemen. Om dit te voorkomen kan je allereerst een inzetstoeltje gebruiken. Deze kan je simpel in je stoel zetten, waardoor je niet meer heen en weer schuift. De meeste kartbanen hebben wel zo’n stoeltje liggen. Als je wat breder bent, dan zal zo’n stoeltje niet nodig zijn.

Je stoel verstellen

Bijna elke kart kan de stoel verplaatsen van voor naar achter. In principe zorg je allereerst dat je gewoon lekker zit. Zorg dat je knieën niet helemaal tegen het stuur aanzitten en voel daarnaast of je goed bij de pedalen kan. Anders ga je niet eens vooruit komen. Nu is het een kwestie van wat testrondjes rijden en aanvoelen wat je kart doet.

Merk je dat jouw kart overstuur vertoont, dat wil zeggen dat je achterkant wegglijdt, schuif dan je stoel wat meer naar achteren. Je brengt dan namelijk je eigen lichaamsgewicht meer naar de achterbanden, waardoor daar meer druk op terecht komt. Dit zorgt voor meer grip. Heb je juist last van onderstuur, het wegglijden van de voorkant van de kart, dan dien je je stoel wat verder naar voren te schuiven. Hiermee bereik je precies hetzelfde, alleen dan zorg je voor meer grip op de voorwielen.

Lees ook: hoe veel maakt gewicht uit met karten?

De ideale zitpositie in een kart

De beste zitpositie is daarom altijd anders. Het hangt onder meer van je lengte en gewicht af. Daarnaast is elke kart en elke kartbaan anders, wat ook zorgt voor een andere grip. Het is dus altijd een kwestie van testen. Zorg dat je hierin een goede middenweg vindt. Naar voren schuiven om meer grip op de voorbanden te hebben zorgt natuurlijk ook voor een vermindering van de grip aan de achterkant. Wees dus slim!

Wil je weten hoe je jouw gewicht in kan zetten in de bochten? Lees dan hier verder voor één van de belangrijkste tips in de kartsport!

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.