Pitstops in de kartsport: tips & tactiek!

Je kent het wel; hét moment dat de Formule 1 coureurs de pitstraat binnenkomen en in slechts enkele seconden alle vier de banden verwisseld worden. Dit is één van de spannendste momenten van de Formule 1 wedstrijd, maar wist je dat er ook weleens pitstops in de kartsport gebruikt worden? In deze Race Blog leggen we je er meer over uit.

Wat is een pitstop?

Eigenlijk is het vrij simpel; een pitstop is een korte stop in de pitstraat tijdens een kart- of autorace. Deze stop kan verschillende functies hebben; de banden verwisselen (zoals in de Formule 1), van rijder wisselen (zoals in de 24 uur van Le Mans), tanken of schade herstellen. Dit is natuurlijk een mooi moment om zo veel mogelijk tijd te besparen, zodat de coureur zo snel mogelijk weer het circuit op kan. Daarom is het belangrijk om tijdens een pitstop alles volgens één duidelijke procedure uit te voeren.

Lees ook: Welke wedstrijden karten bestaan er?

Pitstops in de kartsport

Nu zal je denken; banden wisselen in de kartsport? Ja, in sommige wedstrijden gebeurt het. Maar, meestal is dit niet het geval. Een pitstop wordt tijdens een kartwedstrijd meestal toegevoegd als tactisch element of is bedoeld voor een rijderswissel. In korte sprintwedstrijden wordt de pitstop gebruikt om de coureurs te laten nadenken. Ze moeten dan tijdens bijvoorbeeld een race van 15 minuten één keer een pitstop van een paar secondes maken. Dan is het een kwestie van slim zijn en op het juiste moment naar binnen gaan.

In langere endurance races maak je een pitstop om van rijder te wisselen. Als je een teamrace rijdt duurt deze meestal een paar uur, waardoor je tussendoor moet wisselen van coureur. Een kart heeft trouwens niet zo’n grote tank, dus waarschijnlijk moet je ook een keer van kart wisselen of moet er bijgetankt worden.

Stem het goed af met je teamgenoot

Ik heb meerdere endurance races gereden en daarbij weleens grote fouten van andere teams gezien. De meest voorkomende fout is slechte communicatie. Spreek van te voren gebaren af, zodat je weet wanneer iemand wilt wisselen. Bespreek daarnaast ook je tactiek en spreek alvast tijden af wanneer je gaat wisselen. Dat voorkomt dat een rijder naar binnen komt terwijl zijn teamgenoot nog niet klaar staat. Yep, het gebeurt echt…

Tip voor goede pitstops!

Spreek ook af dat degene die aan het rijden is een gebaar terug seint als hij je begrepen heeft. Bijvoorbeeld een knik, duimpje, etc. Dan is het voor beide teamleden duidelijk dat je gaat wisselen!

In onderstaande video zie je pitstops die toegevoegd zijn aan een sprintrace. Dit zorgt voor een tactisch element binnen de wedstrijd: wanneer ga je die pitstop nu namelijk doen?

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.