Autocoureur worden: hoe doe je dat?

Autocoureur worden

Autocoureur worden: het is een droom van velen. Wie wil er nu niet Max Verstappen achterna gaan en Formule 1 coureur worden? Maar… Hoe werkt de autosport eigenlijk, waar begin je en hoe word je uiteindelijk autocoureur of zelfs F1 coureur? In dit artikel geven we je een kijkje in de wereld van de kart- en autosport, het begint immers vrijwel altijd met karten. Jouw race carrière is dichterbij dan je zelf wellicht denkt, dus lees snel verder…

Hoe begin je met racen?

De kart- en autosport is een ingewikkelde wereld; je gaat immers niet even naar de plaatselijke vereniging om je in te schrijven. Zo werken de meeste sporten wel, maar zo gaat het meestal niet in de autosport. De meeste coureurs zijn begonnen met karten, zo ook bijvoorbeeld Max Verstappen op deze kartbaan in België. De kartsport is gemakkelijker om in te stromen en daarnaast toegankelijk voor kinderen; de autosport is meestal pas vanaf ongeveer 15 jaar mogelijk. Daarnaast lopen de kosten in de autosport sneller op dan de kosten in de kartsport. Voldoende redenen om te beginnen in de kart, maar hoe?

Beginnen met karten

De meeste kartbanen zijn voor iedereen toegankelijk; als je zin hebt in een potje sturen ben je van harte welkom. Dit gebeurt veelal in huurkarts van de kartbaan, waarin tevens verschillende kartwedstrijden te rijden zijn. Er wordt vaak gedacht dat je direct een eigen kart nodig hebt om kartraces te rijden, maar dat is zeker niet waar. Op veel kartbanen in Nederland kun je meedoen aan races of kartlessen, je kunt zelfs onderdeel worden van een kartclub. Hierbij race je met de karts van de kartbaan, waardoor je dus geen eigen materiaal nodig hebt. Ook de benodigde kleding kun je lenen van de baan. Inschrijven en racen maar…

Onze kartclub voor kinderen

Onze kartschool is een unieke kartclub in Nederland: je kunt namelijk zelf bepalen waar en wanneer je onze karttraining/kartles volgt. Je sluit hiervoor een abonnement af en traint met leeftijdsgenoten. Je kunt daarnaast meedoen aan clubraces en doorstromen naar ons talentenprogramma. Dit alles in karts van de kartbaan, je hebt dus geen materialen en kleding nodig. Daarnaast lopen de kosten niet verder op dan het tarief aan trainingen en races. Voordeliger karten lukt niet!

Autocoureur worden

Nu je lekker fanatiek aan het karten bent, zal je steeds meer leren over deze fantastische sport. Je leert mensen kennen en stippelt samen met onze coaches jouw doelen uit. Binnen onze kartschool kun je karten als sport zien, waarin je verschillende mogelijkheden hebt:

 • Lekker trainen
 • Clubraces gaan rijden
 • Doorstromen naar ons raceteam
 • Kartcoach worden
 • Een eigen kart aanschaffen
 • Naar de autosport

In elk van deze mogelijkheden kunnen wij je begeleiden. Plezier staat bij ons voorop, dus het is ook geen probleem als je lekker blijft trainen zonder verder te willen.

Van karten naar autosport

Als je écht verder wil binnen de kart- en autosport, zijn er na onze kartschool twee mogelijkheden:

 • Met een eigen kart gaan racen
 • Direct naar de autosport

In de meeste gevallen kies je (afhankelijk van bijvoorbeeld leeftijd en budget) voor het racen met een privé kart. Er komt bij deze doorstroom heel veel kijken, denk bijvoorbeeld aan hogere kosten, meer schades, meer snelheid, meer spierballen en bovenal heb je wellicht sponsoren nodig om verder te groeien.

Hoe word je autocoureur?

Nu je daadwerkelijk kansen ziet om de autosport te betreden en autocoureur te worden, moet je aan een aantal dingen denken. Stippel bijvoorbeeld je plan uit (naar welke raceklassen gaat je voorkeur) en budgeteer de kosten (let vooral op schades, die zijn vrijwel nooit inclusief en kunnen flink oplopen). Vervolgens dien je een racelicentie te behalen om daadwerkelijk op het circuit te mogen racen. Hierna heb je de mogelijkheid om te gaan racen!

Waar moet je op letten als coureur?

Om je race carrière te professionaliseren, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. We sommen een aantal dingen op die belangrijk zijn om het optimale uit je carrière te halen:

 • Zorg voor de juiste uitstraling en sportiviteit;
 • Ga op sponsorzoektocht;
 • Kies een marketingstrategie om jezelf en je sponsoren in de schijnwerpers te zetten;
 • Budgeteer ruim; je krijgt altijd te maken met schades;
 • Maak realistische plannen (er is nog veel meer dan de Formule 1);
 • Geniet!

Op zoek naar rijdersbegeleiding?

Heb je vragen over de kart- en autosport? Wil je de juiste persoonlijke rijdersbegeleiding of wil je gewoon lekker beginnen met racen op de kartbaan? Wij staan elke dag voor je klaar, zowel op de kartbaan als achter de schermen. Bekijk onze kartschool om te beginnen met karten en neem contact op als je vragen hebt.

Wil je samen met ons brainstormen over jouw mogelijkheden binnen de kart- of autosport? Aarzel dan niet om even contact op te nemen.

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.