fbpx

Hoe start een kartwedstrijd?

De start van een Formule 1 race is vaak het leukste gedeelte van de hele wedstrijd. We kennen de startprocedure allemaal; de lampen die één voor één aan gaan en vervolgens tegelijk uitspringen. Maar, hoe gaat de start van een kartwedstrijd? Er zijn verschillende mogelijkheden. Ready, set, go!

De stilstaande start

De eerste mogelijkheid is een stilstaande aanvang. Hierbij rijden de coureurs eerst een opwarmronde om zich vervolgens over de startopstelling te verdelen. Wanneer alle rijders staan opgesteld, kan er gestart worden met de lampen of een Nederlandse vlag. De lampen werken meestal hetzelfde als in de Formule 1, terwijl het starten met een vlag pas gebeurt als de vlag valt.

De rollende start

Een andere mogelijkheid om een kartrace te beginnen is door middel van een rollende start. De rijders hebben opnieuw een opwarmronde achter de rug, waarna de man van Pole Position het tempo bepaalt. Dit is eigenlijk te vergelijken met een herstart na een safety car situatie in de Formule 1. Zodra de nummer 1 op het gas gaat, start de wedstrijd. Let op; je mag wel pas inhalen na de startstreep! Een voordeel van deze start is dat je al redelijk op snelheid bent als je de startstreep over gaat.

De Le Mans start

Eén van de meest unieke startmogelijkheden is een Le Mans start. Dit is een startprocedure die vernoemd is naar de 24-uurs race van Le Mans, Frankrijk. Tot 1970 werd er hierbij namelijk gebruik gemaakt van een nogal apart begin. De coureurs zaten niet in hun auto’s, maar stonden er een stukje vanaf. Na het startsein moesten de rijders zo snel mogelijk naar hun auto’s rennen, instappen en vervolgens gauw op het gas trappen! Het is erg spectaculair om te zien, maar in Le Mans is dit om veiligheidsredenen afgeschaft. In de kartsport wordt dit af en toe nog wel gedaan, maar dan meestal in langere endurance wedstrijden.

Lees ook: Welke wedstrijden karten bestaan er?

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.

Kartlessen voor jeugd

Eerste kartles gratis!

Word lid en race op verschillende locaties door Nederland. De Race Academy is de meest voordelige manier van karten als sport.

Geen eigen kart of spullen nodig; alles is bij de prijs inbegrepen.

Jouw eerste kartles ontvang je gratis en het lidmaatschap is op elk moment kosteloos opzegbaar, race je mee?

Vragen? Mail naar info@denhartogracing.com.