Het aansnijden van een bocht; hoe doe je dat?

Het aansnijden van een bocht, hoe doe je dat toch? Wat is de snelste lijn door een bocht, ook wel ideale racelijn genoemd? En… Waar moet je insturen? In deze Race Blog leggen we je er meer over uit, zodat jij straks de snelste of meest tactische lijn neemt. Want, naast de snelste lijn, hebben we het ook over bochtencombinaties. Lees snel verder!

Aansnijden van een bocht

Er is eigenlijk ÊÊn standaard regel om een bocht zo snel mogelijk te nemen en deze regel is redelijk bekend, namelijk buiten-binnen-buiten. Je wilt een bocht zo recht mogelijk maken, maar je wilt ook niet te veel meters maken. Als je de lijn buiten-binnen-buiten aanhoudt, neem je hierin de beste compromis. Je begint aan de buitenkant van de bocht, snijdt vervolgens naar binnen richting het ‘clipping point’ en laat de kart daarna weer naar buiten lopen richting de exit.

Buiten-binnen-buiten

Het klinkt heel makkelijk en dat is het ook, mits de bocht niet direct overloopt in een andere bocht. Hoor je het? Nu wordt het ingewikkeld, er zijn namelijk een hoop uitzonderingen op de buiten-binnen-buiten regel. Bekijk hieronder de verschillen.

We beginnen met een bocht die op dit plaatje helemaal op zichzelf staat. Hier geldt de regel: buiten-binnen-buiten. Niets speciaals!

Ideale-racelijn-standaard

Maar, nu komen we bij een uitzondering op deze regel. Op onderstaand plaatje zie je twee bochten die in elkaar overvloeien. Wat is nu de snelste lijn? Ook hier geldt weer een regel: bepaal waar je zo veel mogelijk snelheid wilt hebben. Dit is meestal op het rechte stuk na een bochtencombinatie. Zo ook in dit geval! Zorg er daarom voor dat je het eerste gedeelte opoffert, zodat je de tweede bocht ideaal kan nemen en vervolgens veel snelheid mee kan nemen het rechte stuk op. Dat ziet er zo uit:

Ideale-racelijn-bochtencombinaties

Clippingpoint verplaatsen

Je verplaatst hiermee jouw ideale racelijn, maar ook het clipping point. Leg deze in de eerste bocht iets verderop, waardoor je de bocht anders aansnijdt en je beter uitkomt voor de volgende bocht. Je neemt de eerste bocht dus eigenlijk zo: buiten-binnen-binnen om de tweede bocht buiten-binnen-buiten te kunnen nemen.

Appeltje, eitje! Toch? Vind je het aansnijden van een bocht nog lastig te begrijpen? Bekijk dan eens deze blog.

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.