Dit is het gewicht van een kart!

Je hoort mensen vaak zeggen dat het lichaamsgewicht van een karter van belang is om een snellere rondetijd te noteren. Dit klopt, maar de mate van invloed is wel afhankelijk van het gewicht van een kart zelf. Maar, wat weegt een kart nu eigenlijk zelf? In deze blog leggen we het je uit! We maken onderscheid in huurkarts, zowel elektrisch als benzine, en privé karts.

Lees ook: Ben je sneller als je lichter bent?

Gewicht elektrische kart

Natuurlijk is elke kart anders, er zijn bijvoorbeeld meerdere leveranciers die de karts net iets anders opbouwen. Een elektrische kart is zwaarder dan een benzine kart, mede door de grote accu’s die in de kart liggen. Aangezien het totale gewicht relatief hoog is, maken verschillen in lichaamsgewicht minder uit. Een elektrische huurkart weegt zo’n 180 tot 250 kilogram.

Gewicht van een kart (benzine)

Kartbanen die nog met benzine karts rijden doen dit soms al jarenlang met dezelfde vloot karts. Er zijn dus ontzettend veel verschillende soorten en het gewicht van een kart hangt onder meer af van het soort motor dat erop zit. Houd bij een benzine kart ongeveer rekening met een gewicht van 130 tot 160 kilogram. Dit is dus aanzienlijk minder dan een elektrische kart, waardoor je lichaamsgewicht steeds belangrijker wordt.

Gewicht van een privé racekart

Een privé kart koop je om nóg sneller te kunnen karten. Deze racekarts zijn dan ook niet voorzien van bijvoorbeeld extra stootbumpers. Dit zorgt voor een lager gewicht, maar ook hier is het afhankelijk van het type chassis en de motor die je erop hebt. Een racekart weegt meestal niet meer dan 100 kilogram, dus dat zorgt natuurlijk al voor een betere acceleratie. Hier maakt jouw lichaamsgewicht een groot verschil, vandaar dat de meeste wedstrijden met privé karts op een afgesproken gewicht worden verreden. Voldoe je zelf niet aan het gewicht? Dan dien je extra (blad)lood te monteren op de kart om wél aan de eisen te voldoen.

Rijd je wedstrijden op gewicht met huurkarts?

Sommige huurkartwedstrijden worden ook op gewicht gereden. Voldoe je niet aan dit minimale gewicht en moet je dit zelf zien te regelen? Leg dan wat bladlood in je stoel! Dat is de gemakkelijkste manier om op gewicht te komen.

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.