Race opleiding volgen in 3 stappen!

Een race opleiding volgen

Heb je plannen om een race opleiding of kartopleiding te volgen? Weet dan goed waar je op moet letten om de juiste keuzes te maken. Dit vormt de basis voor een leuke tijd in de kartsport of autosport. In dit artikel geven we je een aantal stappen waarmee je de beste raceopleiding kiest. Ready, set, race!

Wat is een race opleiding?

Onder een race opleiding verstaan we racelessen of racetrainingen die het doel hebben om jouw kwaliteiten op het circuit te verbeteren. Dit kan zowel in de kart (kartsport) als in de auto (autosport). Ben je jonger dan 18 jaar? Dan is het aan te raden om met karten te beginnen, daar zijn tevens veel betaalbare racelessen en racetrainingen te volgen. Lees hieronder een aantal stappen voor het kiezen van een race opleiding!

Stap 1: wat wil je bereiken?

Allereerst is het goed om na te denken wat je precies wilt bereiken met een race opleiding. Wil je de autosport in, wil je op hoog niveau gaan karten of vind je het juist belangrijk om gewoon lekker veel plezier te hebben? Denk daar eens goed over na en wees reëel. De Formule 1 droom is voor de meeste mensen niet weggelegd, dus bekijk de andere mogelijkheden ook eens (die zijn er heel veel)! Stel jezelf een mooi en realistisch doel voor ogen, dan houd je er plezier in. Voor de één is dat in de kartsport, voor de ander in de autosport (hangt onder andere van je budget af).

Lees ook: autocoureur worden, hoe doe je dat?

Stap 2: bepaal wat je budget is!

Goed, we gaan het over de centjes hebben. Het is namelijk algemeen bekend dat de racerij niet goedkoop is, maar toch kan je al voor een paar honderd euro per jaar leuk racen. Je kunt er natuurlijk ook duizenden (of zelfs tonnen) per jaar in stoppen, maar dat hangt af van wat je kan missen en wat je er voor over hebt. Heb je een budget van minder dan € 5000,00 per jaar? Verdiep je dan eens in alle mogelijkheden in de huurkarts: dat is namelijk relatief goedkoop racen en levert ontzettend veel plezier op. Er is daarin meer mogelijk dan je misschien denkt! Bij onze kartschool kunnen kinderen voor onder de € 1000,00 een heel jaar karten, voordeliger racen lukt bijna nergens. Meer weten? Bekijk onze kartschool.

Wil je met een eigen kart wedstrijden rijden? Houd dan rekening met een budget van minimaal € 10.000,00 per jaar.

Stap 3: race opleiding, wie, wat en waar?

Nu je weet wat je van plan bent, kan je op zoek gaan naar aanbieders van deze race opleiding. Als je de autosport in wilt zal één van de eerste opties het behalen van een racelicentie zijn. Voor de kartsport hoef je niet zo’n licentie te hebben, dus kan je vrijwel direct beginnen aan een complete race opleiding. Voor kinderen is er daarin echter veel meer aanbod dan volwassenen. Kartlessen voor volwassenen zijn meestal op aanvraag, dus is het wellicht verstandig om een coach aan te trekken of veel meters te maken. Voor kinderen zijn veel meer mogelijkheden om een race opleiding te volgen, bekijk onze kartschool maar eens. Houd er rekening mee dat elke stap hogerop meer kosten met zich meebrengt.

Het is daarom belangrijk om een goede afweging tussen je carrièrepad en plezier te maken. Plezier is namelijk het belangrijkst! Meer weten over deze fantastische sport? Bekijk dan meer Race Blogs!

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.