Wat doet een rolbeugel op een kart?

Veiligheid staat in de kartsport altijd op nummer 1. Om de veiligheid van de coureur extra te waarborgen, zitten op de meeste huurkarts rolbeugels. Wat is de werking daarvan en waarom hebben privé karts dit niet? Je leest het in deze Race Blog!

Veiligheid karten

Waar de Formule 1 voortdurend aan het ontwikkelen is op het gebied van veiligheid, loopt de kartsport eigenlijk nog een beetje achter. Tenminste; als we het over privé karts hebben. Hier raas je met hoge snelheid over de baan en zijn je outfit en bumpers de enige beschermmiddelen. Je hebt geen rolbeugels of gordels. Je kunt dus zeggen dat dit redelijk gevaarlijk is en het gebeurt regelmatig dat rijders over elkaar heen vliegen.

In de huurkarts gebeurt dit veel minder. Er worden lagere snelheden gehaald, maar er is ook een rolbeugel op de karts bevestigd. Evenals een gordel! Wat is toch de werking van die rolbeugel?

Wat doet een rolbeugel?

De naam zegt het eigenlijk al; een rolbeugel zorgt ervoor dat als de kart omrolt, de bestuurder niet de gele kart op zich krijgt. Een gemiddelde huurkart weegt zo’n 200 kilogram, dat gewicht wil je niet op je krijgen. Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n koprol (actie vanaf 1.10).

Maak je niet druk; zo’n crash gebeurt zeer zelden. Toch heeft een rolbeugel ook een andere werking, het voorkomt namelijk dat anderen over je heen kunnen vliegen. Hieronder zie je vanaf 1.25 een voorbeeld van zo’n kartcrash. Het is maar goed dat er hier een rolbeugel op de kart zat, anders had de bestuurder flink bekneld gezeten!

Waarom hebben privé karts geen rolbeugel?

Het is eigenlijk gek om te beseffen dat snellere privé karts geen rolbeugel hebben. Dat heeft echter wel een reden: zodra een kart over de kop slaat wil je niet in de kart blijven zitten. Dan krijg je de kart op je en deze vliegt in het ergste geval bijvoorbeeld in brand. Bekijk onderstaande video maar eens:

Wil je meer weten over welke kleding je nodig hebt in de kartsport? Lees dan eens dit artikel.

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.