Hoe ontstaat een beslagen vizier?
Een beslagen vizier ontstaat doordat de temperatuur in je helm verschilt met de temperatuur buiten de helm. Des te groter het verschil, des te meer condens op je vizier. Daardoor zal je in de winter veel meer last van een beslagen vizier hebben dan in de zomer. Binnen in de helm zal het snel warm worden als je het vizier gesloten houdt. Je ademt en zweet, wat meer warmte met zich mee brengt. Hierdoor wordt het verschil in temperatuur steeds groter en beslaat je vizier. Erg vervelend!
Lees ook: een goedkope (motor)helm kopen!
Tips om een beslagen vizier te voorkomen
Goed, wat kun je er nu aan doen om voldoende zicht te houden zónder een beslagen vizier? Natuurlijk kun je met je vizier open gaan rijden, maar dat is niet altijd even fijn én het kan gevaarlijk zijn. Op elke kartbaan liggen namelijk losse stukjes rubber, welke omhoog kunnen vliegen als er overheen rijdt. Als dit in je oog komt ben je niet blij!
Wij raden dus aan om altijd met je vizier gesloten (maximaal op een kiertje) te rijden. Hierdoor is de kans op beslaan groter, maar daarvoor hebben we een aantal tips!
Zorg voor ventilatie in de helm
Je moet ervoor zorgen dat de temperatuur in de helm zo min mogelijk verschilt met de temperatuur buiten de helm. Zet daarom de luchtgaten in je helm open, dat zorgt voor ventilatie en brengt verkoeling met zich mee.
Gebruik anti fog
De beste tip is om een Anti Fog middel te gebruiken. Je hoeft je vizier simpelweg op de volgende manier te behandelen voor het optimale resultaat:
- Reinig het oppervlak grondig.
- Flesje goed schudden voor gebruik.
- Zorg er voor dat het oppervlak kurkdroog en vetvrij is.
- Sproei vloeistof op het oppervlak en verdeel de vloeistof met een schone katoenen doek gelijkmatig over het oppervlak. De vloeistof niet volledig wegvegen, maar alleen verdelen over het oppervlak.
- Laat de coating goed drogen.