fbpx

5 redenen waarom karten sport is!

Eigenlijk is het een vraag die je aan een coureur niet moet stellen; ‘Is karten wel een sport?’. Toch krijgen we die vraag regelmatig. In dit artikel leggen we uit waarom karten een sport is en wat de mogelijkheden hierin zijn. Vooral voor kinderen zijn er namelijk ontzettend veel mogelijkheden om karten als sport te beoefenen.

Waarom is karten een sport?

Karten is een sport omdat het dezelfde kenmerken heeft als de meeste andere sporten. Die kenmerken zijn te verdelen in een aantal categorieen:

  1. Het is fysiek zwaar
  2. Er gaat veel tijd in zitten
  3. Het kan zowel in competitieverband als recreatief uitgeoefend worden
  4. Je moet ook tactisch denken
  5. De bonusreden


Hieronder leggen we meer over deze kenmerken van de kartsport uit.

1. Het is fysiek zwaar

Allereerst wordt de kartsport vaak onderschat; ‘Je hoeft toch alleen maar te sturen en gas te geven?’, ‘Je zit toch alleen maar stil?’. Dit zijn mensen die zelf nooit langer dan 10 minuten hebben gekart. Het is een intensieve sport, vooral omdat je op een racedag niet slechts 10 minuten aan het rijden bent. Meestal rijd je minimaal een uur, waarbij vooral je armen en nek het zwaar te verduren krijgen.

Lees ook: dít is de training van een coureur!

2. Er gaat veel tijd in zitten

De kartsport is niet een kwestie van alleen maar karten, er komt veel meer bij kijken. Conditie- en krachttraining, circuits leren kennen, veel rijden, kart klaarmaken, etc. Dat kost tijd en energie, waardoor de rondjes die verreden worden niet zomaar rondjes zijn.

3. Het kan zowel in competitieverband als recreatief uitgeoefend worden

Een andere eis die aan een sport gesteld wordt is dat je het voor de lol kan doen, maar ook voor het ‘echie’. Je kan natuurlijk gezellig met je vrienden een rondje gaan karten op de plaatselijke baan, je kan het ook professioneel aanpakken. Als je wilt kan je iedere week wel meerdere wedstrijden karten!

4. Je moet ook tactisch denken

Rijders die alleen maar snelle rondes kunnen rijden zullen nooit de beste zijn. Snel zijn is belangrijk, maar nadenken misschien nog wel véél belangrijker. Bijvoorbeeld; wanneer doe ik een inhaalactie (lees tips) en hoe ga ik mijzelf positioneren? Het is dus niet alleen fysiek pittig, je wordt ook mentaal uitgedaagd. Denk bijvoorbeeld aan de concentratie die je erbij moet hebben. Eén remfoutje en je kan van de baan schuiven.

Lees ook: tactisch nadenken in een kartwedstrijd!

5. De bonusreden!

Karten is als laatst natuurlijk een sport omdat je voor voetbal, basketbal, volleybal en golf slechts één bal nodig hebt… De rest kan je zelf invullen, je moet wel lef tonen!

Mogelijkheden om te karten als sport

De kart- en autosport werkt (helaas) compleet anders dan bijvoorbeeld voetbal. Hierdoor is het voor buitenstaanders een ingewikkelde wereld om in te stromen. Wij proberen meer informatie over deze prachtige sport te delen middels deze Race Blogs, maar zijn ook fysiek aanwezig op kartbanen. Zo kunnen kinderen bij onze Race Academy heel simpel een maandabonnement afsluiten en daarmee karttrainingen volgen, hoe vaak, waar en wanneer ze willen. Dit is dé manier om in te stromen binnen de kartsport: laagdrempelig, toegankelijk en voordelig. 

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.

Kartlessen voor jeugd

Eerste kartles gratis!

Word lid en race op verschillende locaties door Nederland. De Race Academy is de meest voordelige manier van karten als sport.

Geen eigen kart of spullen nodig; alles is bij de prijs inbegrepen.

Jouw eerste kartles ontvang je gratis en het lidmaatschap is op elk moment kosteloos opzegbaar, race je mee?

Vragen? Mail naar info@denhartogracing.com.