Goed verdedigen in de kartsport doe je zo!

Stel… Je bent een race aan het karten en je voelt de hete adem van je tegenstander achter je steeds dichterbij je komen. Dan zal je denken; accelereren en wegrijden! Maar, helaas kan dit niet altijd en zal je soms moeten verdedigen. Hoe doe je dit dan? Dat lees je in deze Race Blog!

Wanneer verdedigen in de kartsport?

Het is belangrijk om zo min mogelijk te verdedigen in een wedstrijd. De verdedigende lijn (die we verderop in dit artikel uitleggen) is namelijk een stuk langzamer en dat betekent tijdsverlies! Dit is zeer kostbaar in een wedstrijd en wil je dus zo min mogelijk. Toch is het wel belangrijk om je positie te behouden, maar ook dat gaat niet altijd op. Stel: je rijdt een lange endurance race van bijvoorbeeld 2 uur. Als je dan vlak na de start al volop begint te verdedigen, verlies je op alle teams tijd. Dan kan je er soms beter voor kiezen om niet te verdedigen, maar wel je snelheid te behouden. Verderop in de race moet je dan hopen het team weer in te halen!

In een sprintrace zal je sneller overgaan op het rijden van een verdedigende lijn. Deze races duren meestal maar 10, 15 of 20 minuten, waardoor je dus weinig tijd hebt om in te halen. Je hoeft dan dus ook minder lang te verdedigen, waardoor je beter jouw positie kan behouden!

Zodra iemand achter je binnen een kartlengte achter je zit, is het verstandig om een verdedigende lijn te overwegen. Je dient dit zelf in te schatten, maar zit iemand meer dan een kartlengte achter je? Dan kan je de normale ideale racelijn aanhouden.

Hoe moet je verdedigen met karten?

Je zal merken dat verdedigen best wel lastig is, je moet je concentratie er namelijk goed bij houden. Een foutje is snel gemaakt, doordat de rijder achter je er natuurlijk alles aan doet om jou in te halen. Zorg ervoor dat je de binnenkant van 180 graden bochten gesloten houdt. Rijd dus een krappere lijn, zo ver dat er nét geen kart tussen jou en de binnenkant van de bocht past.

Let op de exit!

Het is heel belangrijk om goed op de exit te letten! Een veel gemaakte fout is namelijk dat rijders dit niet doen en dan kan je makkelijk achterlangs kruisen. Dit klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet! Je moet zorgen dat je de rijder achter je in de bocht opvangt, zodat deze niet meer snelheid mee kan nemen de bocht uit. Zorg dus zelf ook voor voldoende snelheid, anders ben je jouw positie in de volgende bocht kwijt. Bekijk ook eens onderstaande video, dan zie je hoe dit in zijn werk gaat in de Formule 1:

Tekst gaat door onder de video.

Play Video

Wat moet je vooral niet doen?

Het is heel belangrijk om een aantal dingen niet te doen:

  • Slingeren over de baan;
  • Anderen van de baan drukken;
  • Brake tests;
  • Te veel omkijken.

 

Zorg dat je ontspannen blijft rijden en laat vooral niet merken dat je zenuwachtig wordt. Daar zal de rijder achter je namelijk van profiteren. Kijk dus niet te veel achterom, maar probeer te luisteren waar degene achter je zit. Houd de deur dicht en zorg dat je je hoofd koel houdt.

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.