fbpx

Is karten gevaarlijker dan de Formule 1?!

Wat zijn nu de risico’s van een rondje karten? Is het gevaarlijker dan de Formule 1 en welke blessures kan je oplopen? Dat vertellen we je in deze Race Blog.

Heb je het zelf in handen?

Als je gaat karten heb je het gaspedaal, het stuur en vooral de rem zelf onder controle. Je kan dan ook zeggen dat je de gevaren zelf in handen hebt en daarop kan anticiperen. Toch zijn er natuurlijk risico’s; je kan het gedrag van de andere coureurs op de baan niet bepalen en karten blijft een mechanische sport, wat wil zeggen dat het materieel je in de steek kan laten. Daar gaan we natuurlijk niet vanuit, maar de kans bestaat altijd. Je kan daarnaast zelf misschien heel goed karten, maar er zijn ook andere rijders op de baan. De meeste ongelukken gebeuren doordat een ander bijvoorbeeld achterop je knalt. Dat heb je zelf niet in handen.

Toch gaat een rondje huurkarten in de meeste gevallen goed. Maak je niet teveel zorgen, een ongeluk zit namelijk altijd in een klein hoekje. Ook als je straks met de auto de weg opgaat.

Is karten gevaarlijker dan de Formule 1?

In een normale huurkart karten is relatief veilig te noemen. Hier kan je vervelende blessures aan overhouden, maar zware ongelukken gebeuren nauwelijks. Als je met een eigen, snellere kart het circuit opgaat, zal die kans wat groter zijn. Tijdens een officiële wedstrijd met privé karts staat er bijvoorbeeld áltijd een ziekenwagen klaar voor het geval dat. Helaas moet die zo nu en dan ook in actie komen. Rijders kunnen kneuzingen of breuken oplopen en in een heel enkel geval kan dit nóg ernstiger aflopen.

Vergeleken met de Formule 1 kan je op dat gebied wel zeggen dat de kartsport gevaarlijker is. De Formule 1 is de afgelopen jaren enorm verbeterd qua veiligheid, mede door het dodelijke ongeluk van Jules Bianchi in 2014. De wagens zijn nu zó ontwikkeld, dat het relatief veilig te noemen is. Dat er tóch nog ongelukken gebeuren in deze hoge autosportklasses, dat zie je maar aan de crash van Anthoine Hubert op Spa Francorchamps in 2019. Helemaal veilig is het dus niet te noemen. De veiligheidsontwikkelingen binnen de Formule 1 zijn nog steeds bezig, dat in tegenstelling tot de kartsport. Hier zit je namelijk nog steeds los in een stoel zonder gordel, waardoor je erg kwetsbaar bent.

Welke blessures kan ik overhouden aan een rondje karten?

Meestal kom je er ongehavend uit, op wellicht een paar blauwe plekken na. Krijg je een beuk van achteren? Dan kan je de volgende ochtend wel wat last van je nek of rug hebben. Een nekbeschermer helpt dan ook tegen dit soort pijntjes. De meeste kartbanen hebben ze wel liggen. Daarnaast kan je natuurlijk wat spierpijn krijgen. Alle andere blessures zijn niet uit te sluiten, maar meestal blijft het in de ergste gevallen bij wat nek- of rugklachten.

Pas dus op als je al klachten hebt en stop op tijd als je er last van krijgt. Veiligheid staat natuurlijk op nummer 1.

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.