In de Formule 1 kennen we een kwalificatie waarin er verspreid over drie heats gestreden wordt om de snelste rondetijd voor de startopstelling van de race. In de kartsport rijden we ook kwalificaties, maar dit kan op verschillende manieren. Lees snel verder, want in deze Race Blog leggen we je ze uit.
Normale kwalificaties
In een normale kwalificatiesessie gaat het erom om binnen een bepaald aantal minuten een zo snel mogelijke rondetijd te noteren. Je zou, bij wijze van spreken, één snelle ronde kunnen rijden en vervolgens de pitstraat in kunnen rijden. Als de rondetijd sneller is dan de rest van het veld, start je vooraan op Pole Position. Meestal gaat het helaas niet zo makkelijk en ben je gedurende de hele sessie aan het pushen voor de beste rondetijd.
1 ronde kwalificatie
Een spannende kwalificatiemogelijkheid is de 1 ronde kwalificatie. De naam zegt het al; je krijgt slechts één ronde de mogelijkheid om een snelle tijd neer te zetten. Hierin kan je dus niet te veel risico nemen, vooral niet als er bijvoorbeeld sprake is van regen. Een foutje wordt keihard afgestraft en kan resulteren in een laatste startpositie. Bij een 1 ronde kwalificatie is het extra van belang om een vrije positie op de baan in te nemen, zodat je in dat ene rondje niet wordt opgehouden door een langzamere coureur. Dat zou zonde zijn!
Lees ook: Welke wedstrijden karten bestaan er?
Reversed Grid
In sommige gevallen worden er punten gekoppeld aan de kwalificatie. Meestal gaat het dan om een reversed grid. Dat wil zeggen dat de uitslag van de kwalificatie omgedraaid wordt voor de startopstelling van de race. De nummer 1 start dus laatste, terwijl de langzaamste van de kwalificatie helemaal vooraan start. Dit zorgt voor spektakel in de race, omdat het veld meestal dichter bij elkaar blijft. Aan een reversed grid moeten wel punten gekoppeld worden, anders gaat iedereen in de kwalificatie natuurlijk extreem langzaam rijden.
Er zijn nog veel meer mogelijkheden voor kwalificaties te bedenken, maar dit zijn de meest voorkomende. Je kan bijvoorbeeld ook kijken naar de meest constante rondetijden of de uitslag van een wedstrijd omdraaien voor de startopstelling van de volgende race.