Racestuur kopen? Tips racesturen om te simracen

Een racestuur kopen voor simracing

Wil je een racestuur kopen om mee te simracen? Voor de PC, de Playstation of een Xbox? In dit artikel sommen we de best beoordeelde racesturen op zodat jij de perfecte keuze kunt maken voor een goed race stuur om mee te gamen. We houden hierbij een maximum budget van € 400,00 aan. Wat zijn de beste race sturen op basis van reviews?

Top 5 beste racesturen:

Wat is een racestuur?

Een racestuur, ook bekend als een gamingstuur, is een speciaal ontworpen stuurwielcontroller die wordt gebruikt bij het spelen van racespellen op computers, consoles of andere gamingplatforms. Het simuleert het gevoel van het besturen van een voertuig, zoals een auto, in een racegame. Een racestuur bestaat meestal uit een stuurwiel dat verbonden is met een basis die pedalen, schakelpaddles en knoppen kan bevatten.

Racesturen variëren in functionaliteit en prijs, van eenvoudige instapmodellen tot geavanceerde sturen met force feedback, hoge mate van nauwkeurigheid en realistische feedback. Ze worden vaak gebruikt door gamers die op zoek zijn naar een meer realistische en meeslepende race-ervaring dan wat mogelijk is met traditionele gamecontrollers zoals gamepads of toetsenborden.

Verschil ten opzichte van met een controller racen

Er zijn verschillen tussen het racen met een racestuur en het racen met een controller:

 1. Realisme: Het gebruik van een racestuur kan een veel realistischere race-ervaring bieden dan een controller. Met een stuurwiel kun je de bewegingen van een auto nauwkeuriger simuleren, wat kan resulteren in een meer meeslepende gameplay-ervaring.
 2. Precisie: Een racestuur kan meer precisie bieden bij het besturen van een voertuig in vergelijking met een controller. Met een stuurwiel kun je subtielere stuurcorrecties maken en meer controle hebben over de handling van het voertuig.
 3. Feedback: Racesturen kunnen feedbackmechanismen bevatten, zoals force feedback of haptische feedback, die trillingen en weerstand simuleren op basis van de acties in het spel. Dit biedt een meer tastbare en immersieve ervaring tijdens het racen.
 4. Betrokkenheid: Voor veel gamers kan het gebruik van een racestuur een grotere betrokkenheid en plezier bieden bij het spelen van racespellen. Het gevoel van daadwerkelijk een stuur vast te houden en de interactie met de pedalen kan de algehele gameplay-ervaring verbeteren.
 5. Leercurve: Het kan wat tijd kosten om te wennen aan het spelen met een racestuur, vooral voor gamers die gewend zijn om met een controller te spelen. De leercurve voor het gebruik van een racestuur kan iets steiler zijn vanwege de extra functionaliteit en de noodzaak om fijne motoriek te gebruiken.

 

Over het algemeen biedt het gebruik van een racestuur een meer realistische en bevredigende race-ervaring, maar het komt neer op persoonlijke voorkeur en comfort. Sommige gamers geven de voorkeur aan het gemak en de draagbaarheid van een controller, terwijl anderen de voorkeur geven aan de nauwkeurigheid en het realisme van een racestuur.

Wat zijn goede merken?

Er zijn verschillende merken die bekend staan om hun hoogwaardige racesturen voor gaming. Enkele van de meest gerenommeerde merken zijn:

 1. Logitech: Logitech staat bekend om zijn betrouwbare en betaalbare racesturen, zoals de Logitech G29 en G920, die compatibel zijn met zowel PC als consoles.
 2. Thrustmaster: Thrustmaster biedt een breed scala aan racesturen, van instapmodellen tot high-end opties. Populaire modellen zijn onder andere de Thrustmaster T300 RS en de Thrustmaster T-GT.
 3. Fanatec: Fanatec produceert premium racesturen en accessoires met geavanceerde functies en een hoogwaardige bouwkwaliteit. Modellen zoals de Fanatec CSL Elite en de Fanatec Podium Series zijn populair bij serieuze simracers.
 4. Hori: Hori biedt betaalbare racesturen met goede prestaties en betrouwbaarheid. Hun producten zijn vaak gericht op consolegamers, zoals de Hori Racing Wheel Overdrive voor Xbox en PlayStation.

 

De keuze voor een specifiek merk hangt af van je budget, vereisten en persoonlijke voorkeur. Het is raadzaam om recensies te lezen en eventueel hands-on ervaringen te krijgen voordat je een racestuur aanschaft.

Kosten racesturen

In euro’s kunnen de kosten van een racestuur vergelijkbaar zijn met de prijzen in dollars, maar het kan variëren afhankelijk van de markt en eventuele belastingen of invoerrechten. Hier zijn de kosten in euro’s voor racesturen:

 • Instapmodellen: Deze kunnen beginnen bij ongeveer €100 tot €200.
 • Middenklasse: Deze racesturen kunnen variëren van ongeveer €200 tot €500.
 • High-end modellen: Deze kunnen variëren van ongeveer €500 tot meer dan €1000.

 

Nogmaals, de uiteindelijke prijs hangt af van verschillende factoren, waaronder merk, functionaliteit en extra functies. Het is altijd een goed idee om prijzen te vergelijken bij verschillende verkopers en rekening te houden met eventuele extra kosten zoals verzending of belastingen.

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.