fbpx

De ene keer sneller dan de andere keer: hoe kan dat?

Je zult het weleens merken als je regelmatig op dezelfde kartbaan komt; de ene keer ben je een paar tienden sneller dan de andere keer. Waar komt dit nu door en kan je er zelf wat aan doen? Dat lees je in deze Race Blog. 😄

De baan

Allereerst kunnen er kleine aanpassingen aan de baan gedaan worden. De meeste boardings zijn namelijk te verplaatsen, waardoor het zou kunnen dat deze iets strakker neergelegd zijn wat te koste gaat van de rondetijden. Het kan ook het tegenovergestelde veroorzaken: een iets ruimere bocht doordat er vaak in de boarding gereden is, wat leid tot snellere rondetijden.Naast deze verplaatsingen, kan ook de ondergrond verschillen. Zo kan er een poosje niet geveegd zijn, waardoor er veel vuil op de baan ligt. Maar, ook kan de ondergrond veranderen! Sommige kartbanen maken namelijk gebruik van speciale coatings, die natuurlijk kunnen slijten. Als dit het geval is, zal je wat meer gaan glijden en zullen de rondetijden verslechteren.

De karts

Daarnaast kunnen de karts veranderen. Denk maar eens aan de banden! Die slijten en hebben net als in de Formule 1 een piekmoment, waarbij je de snelste rondetijden noteert. Als de banden te veel versleten zijn, zal je ook wat meer gaan glijden. De kart zelf kan ook in afstelling veranderd zijn of schade hebben opgelopen, waardoor bijvoorbeeld het frame wat krommer is. Soms is dit maar heel klein en kan er prima mee verder gereden worden.

De temperatuur

Ook de luchtvochtigheid en temperatuur speelt een belangrijke rol! De ene motor reageert beter op koud weer, dan op warm weer. Dat kan ook tegenovergesteld en de luchtvochtigheid is ook nog eens van belang! Wat nu de optimale temperatuur is, dat is de vraag: niet te warm en niet te koud. Het zal ook per kart verschillen!

Jezelf

Natuurlijk kan het ook aan jezelf liggen dat je wat langzamer bent gaan rijden. Je hebt niet altijd een goede dag en het zou ongelooflijk zijn als je elke keer precies dezelfde rondetijd rijdt. Al deze aspecten tezamen, maakt het dat er weleens wat verschillen in rondetijden zitten. Het baanrecord op een kartbaan zal meestal tijdens een perfecte samenloop van omstandigheden gereden zijn. Je moet dus ook wat geluk hebben!

Een snellere rondetijd noteren?

Ben je continu aan het proberen om sneller te worden en je eigen ronderecord te verbeteren, maar lukt dit niet? Bekijk dan hier eens wat tips, hopelijk heb je er wat aan!

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.

Kartlessen voor jeugd

Eerste kartles gratis!

Word lid en race op verschillende locaties door Nederland. De Race Academy is de meest voordelige manier van karten als sport.

Geen eigen kart of spullen nodig; alles is bij de prijs inbegrepen.

Jouw eerste kartles ontvang je gratis en het lidmaatschap is op elk moment kosteloos opzegbaar, race je mee?

Vragen? Mail naar info@denhartogracing.com.