fbpx

Het kartwoordenboek!

”Gebruik de ideale racelijn, lift even en grijp de apex aan net buiten de curbstones.” Wow, begrippen die niet iedereen zal herkennen. In deze Race Blog leggen we je de betekenis van begrippen in de kart- en autosport uit met een speciaal kartwoordenboek. We geven je een lijstje van lastige woorden met hun betekenissen!

Curbstones

Het eerste woord uit het kartwoordenboek! De curbstones op een circuit of kartbaan zijn vaak rood met wit en liggen aan de binnen- en buitenkant van bochten.

Apex & Clipping Point

Dit is het aangrijppunt van een bocht. Hier kom je met jouw kart het dichtst tegen de binnenkant van de bocht aan. Ook wel Clipping Point genoemd.

Ideale racelijn

De ideale racelijn is de snelste weg om over een circuit te racen. Lees hier meer over de ideale lijn.

Slipstream

De slipstream ken je misschien uit de Formule 1, maar het kan ook in de kartsport belangrijk zijn. Dit gebeurt als er een gebied van lage luchtdruk ontstaat door een rijder voor je. De luchtstroom voor je vervalt dus (deels), waardoor je minder weerstand hebt om een hogere snelheid te bereiken.
Lees hier meer over de snelheid van karts.

De 50% regel

De 50% regel is van belang tijdens inhaalacties. Wil je hier meer over weten? Lees dan hier verder.

Blokkeren

Als je weinig grip hebt of té hard remt, overtreft de remkracht de wrijvingskracht tussen de band en het asfalt. Dan stopt het wiel met rollen, waardoor je over het asfalt schuurt en even de controle verliest. Dit noemen we ook wel blokkeren. Lees hier waarom je wél moet remmen.

Chicane

Twee bochten die elkaar snel opvolgen in een links-rechts of rechts-links combinatie.

Grid

De startopstelling van een race. Lees hier meer over alle verschillende soorten starts!

Penalty

Een penalty in de zin van een strafschop binnen voetbal kennen we allemaal, maar in de kart- en autosport betekent dit meestal een tijd- of plaatstraf in een wedstrijd.

Pole Position

De eerste startpositie op de startopstelling.

Slicks

Dit zijn banden zonder profiel, zoals de normale kartband ook heeft. Banden onder auto’s hebben wel profiel, in de kart- en autosport in principe niet. Enkel regenbanden hebben dit.

Liften

Liften is eigenlijk alles tussen gassen en remmen in. Je vermindert snelheid door alleen je voet van het gas te halen, maar niet daadwerkelijk op de rem te trappen.

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.

Kartlessen voor jeugd

Eerste kartles gratis!

Word lid en race op verschillende locaties door Nederland. De Race Academy is de meest voordelige manier van karten als sport.

Geen eigen kart of spullen nodig; alles is bij de prijs inbegrepen.

Jouw eerste kartles ontvang je gratis en het lidmaatschap is op elk moment kosteloos opzegbaar, race je mee?

Vragen? Mail naar info@denhartogracing.com.