10 dingen die je nodig hebt om een kartbaan te starten!

Kartbaan starten: benodigdheden

Een kartbaan starten; de droom van iedere karter! Het kan natuurlijk werkelijkheid worden, maar dan moet je wel weten wat je nodig hebt. In dit artikel maken we een opsomming van de benodigdheden voor een kartbaan:

  1. Een geschikte locatie
  2. Een uitdagende lay-out
  3. Geschikte ondervloer
  4. De afzetting
  5. De karts
  6. Een tijdsregistratie
  7. Een garage
  8. Gereedschap
  9. Helmen en protectie
  10. Personeel

1. Een geschikte locatie

Een kartbaan starten op een oppervlak van minder dan zo’n 1000 vierkante meter gaat sowieso niet lukken, dus je moet zorgen voor een ruimte die groot genoeg is. Daarnaast zullen de buren het meestal niet zo leuk vinden, al die herrie en stank. Of je moet natuurlijk overschakelen op elektrisch, dan ben je milieubewust bezig, heb je geen herrie en stinkt het ook niet. Lees hier de verschillen tussen elektrisch en benzine karten.

2. Een uitdagende lay-out

Het lijkt makkelijker dan het is, even een circuit aanleggen. Je moet voldoende inhaalmogelijkheden, rechte stukken en uitdagende bochten aanbieden. Anders wordt jouw baan niet aantrekkelijk genoeg. Er zijn professionele bedrijven die circuits ontwerpen en aanleggen, maar voor een kartbaan kan je ook zelf aan de tekentafel gaan zitten. Houd wél rekening met de veiligheid.

3. Een geschikte ondervloer

Asfalt is natuurlijk de mooiste manier om een kartbaan op aan te leggen, maar het is niet altijd mogelijk. Als de kartbaan op een hogere etage ligt, heb je bijvoorbeeld met het gewicht van het asfalt te maken. Er zijn daarom ook speciale coatings beschikbaar voor op de vloer. Let wel op de slijtage van zowel de baan als de banden en zorg voor voldoende grip.

4. De afzetting

Nu je eenmaal een lay-out hebt ontworpen en de ondervloer hebt neergelegd, moet je ook de baan af gaan zetten. Je kan dit met een lading autobanden doen, maar er zijn ook speciale bakkensets te verkrijgen. Een vangrail is in de meeste gevallen niet geschikt als afzetting. Het moet namelijk wat meeveren om de klappen op te vangen en schades te voorkomen.

5. De karts

Een kartbaan zonder karts is als een vis zonder water. Je moet een partij karts hebben afhankelijk van de grootte van de baan. Vaak is het minimum wel zo’n 20 karts. Zorg ervoor dat je ze dus ook kwijt kan in een pitstraat. Oh ja, brandstof is ook belangrijk. Zorg voor een benzineopslagplaats of voldoende elektrische opladers.

6. Een tijdsregistratie

Na een rondje karten wil je weten of je gewonnen hebt en welke rondetijd je hebt gereden. Dat gebeurt door een tijdswaarneming te installeren. Dit is een registratiesysteem dat onder andere communiceert met de transponders op de kart.

7. Een garage

Je zal verstelt staan van het onderhoud van de karts. Er gaat gedurig wat kapot, er komen namelijk veel misplaatste racers. Vervolgens moeten de banden vervangen worden of moet er onderhoud plaatsvinden. Dit alles natuurlijk wel in een geschikte ruimte, een soort garage mét een brug om gemakkelijker te werken. 

8. Gereedschap

Voor het onderhouden van de karts heb je natuurlijk verschillende gereedschappen nodig. Dit is deels standaard gereedschap (ook voor het onderhouden van de baan), maar ook speciaal gereedschap. Denk bijvoorbeeld aan een uitlijnset en bandenapparaat.

9. Helmen en protectie

Bijna klaar om de eerste gasten te ontvangen, maar die moeten wel veilig kunnen karten. Zorg dus ook dat je helmen, nekprotectors, inzetstoeltjes en bodyprotectors in huis hebt. Dat voorkomt een hoop klachten. 😉

10. Personeel

Yep, zonder personeel is een kartbaan niets. Zij zullen moeten zorgen voor een goede instructie, het bewaren van de veiligheid en het geven van vlagsignalen (vergeet dus ook niet voldoende vlaggen aan te schaffen).

Kartbaan openen

Laat ze maar komen! Een kartbaan starten, maar geen karters hebben is natuurlijk niet handig. Het geld moet nu verdiend worden, een kartbaan is namelijk een behoorlijke investering. Tijd om over het gloednieuwe circuit te racen (én geld te verdienen)!

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.