Vanaf welke lengte mag je karten?

Je kind wil graag karten of zelfs kartles volgen, maar wat is eigenlijk de minimale lengte om te mogen karten? In deze Race Blog leggen we er alles over uit en kijken we naar de reden waarom er een minimale lengte is.

Welke karts worden gebruikt voor kinderen?

Wanneer je als kind graag wilt gaan karten, zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Op sommige kartbanen worden speciale kinderkarts gebruikt, die zijn aangepast aan een bepaalde lengte en vermogen. Andere banen maken gebruik van dezelfde karts als voor volwassenen, maar passen eventueel de snelheid aan, vooral bij elektrische karts. Deze karts zijn vaak voorzien van inzetstoeltjes en verstelbare pedalen, zodat kinderen comfortabel kunnen rijden in deze snelle karts.

Lees ook: 7 voordelen van elektrische karts!

Vanaf welke lengte karten?

Elke kartbaan hanteert verschillende regels met betrekking tot de minimale lengte vereist voor het karten. Meestal mogen kinderen vanaf ongeveer 1,30 meter beginnen met het rijden op huurkarts, maar dit kan variëren afhankelijk van de locatie en het type kart. Belangrijk is dat zowel kinderen als volwassenen nooit met gestrekte benen in een kart mogen zitten. Bij het intrappen van het gaspedaal moet het been licht gebogen blijven. Als dit niet het geval is, ben je te klein om te karten. Dit is essentieel om letsel te voorkomen, aangezien een gestrekt been bij een crash kan leiden tot een gebroken been. Dus nog even geduld, groei wat meer en dan ben je er klaar voor om te gaan racen!

Mag mijn kind karten?

Benieuwd naar de minimale lengte bij jouw favoriete kartbaan? Vraag dit dan even na bij de kartbaan door contact op te nemen. Houd rekening met ongeveer een gemiddelde minimumlengte van zo’n 1,30 meter.

Kartles voor kids

Een veilige en verantwoorde manier om te starten met karten is door deel te nemen aan kartlessen. Tijdens deze lessen worden kinderen begeleid bij hun eerste kennismaking met deze snelle sport. Kartlessen zijn vaak niet alleen voordeliger dan reguliere racesessies, maar bieden ook de mogelijkheid om samen te racen met leeftijdsgenoten, wat de ervaring nog leuker maakt. En wist je dat wij zelfs de eerste kartles gratis aanbieden voor kinderen?

Kinderen en privé karts

Als je in het bezit bent van een privé kart, geldt er vaak een aanzienlijk lagere minimumlengte. In principe ben je zelf verantwoordelijk voor het vaststellen van de minimumlengte, hoewel sommige outdoor kartbanen wel een minimumlengte hanteren. Als dit niet het geval is, kan zelfs een peuter van 3 jaar die net kan lopen al vol gas door de bochten scheuren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat karten niet voor alle kinderen geschikt is, zelfs sommige volwassenen voelen zich niet op hun gemak achter het stuur van een kart, laat staan een 3-jarige.

Desalniettemin geldt het gezegde “jong geleerd, oud gedaan”. Laten we op weg gaan naar nog veel meer jonge Nederlandse racetalenten!

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.