Op een kartbaan werken
Een kartbaan draait niet zonder baanpersoneel; zij moeten bijvoorbeeld de veiligheid bewaren en zorgen voor een instructie. Maar, wat moeten de mensen die op een kartbaan werken eigenlijk nog meer doen? In deze Race Blog leggen we je de taken uit!
Verschillende taken
Vaak werken er een aantal studenten met een bijbaantje op de kartbaan; maar wat doen zij daar nu allemaal? We sommen de verschillende taken op:
- Verzorgen van een instructie voor gasten;
- Helpen met in- en uitstappen;
- Het starten van de karts;
- Het activeren van de tijdswaarneming;
- Karts bijtanken of opladen;
- Schades verhelpen;
- De veiligheid bewaren;
- Vlaggen;
Veiligheid & plezier
Eigenlijk hebben al deze taken een paar dingen gemeen; veiligheid en plezier. Het baanpersoneel zorgt er namelijk voor dat je als gast een veilig rondje kan karten door een goede instructie te geven, je veilig naar de karts te begeleiden en in te laten stappen, goed te vlaggen en opzettelijke beukers te straffen. Zodra de helm opgaat en er ingestapt wordt, denkt iedereen namelijk Max Verstappen te zijn. En iedereen heeft weer een eigen opvatting van โMax Verstappen zijnโ; de รฉรฉn gaat voor snelle rondetijden, terwijl de andere liever de driftkoning of de beuker uithangt.
Ingrijpen
In sommige gevallen moet het baanpersoneel dan ook ingrijpen, vooral als het er tรฉ hard aan toegaat en de veiligheid van anderen in gevaar komt. Soms is een waarschuwing geven voldoende, maar ook komt het begrenzen van karts dagelijks voor. Als iemand het dan nรณg niet begrepen heeft, zit er maar รฉรฉn ding op: van de baan halen! Vooral elektrische karts hebben hier een handigheidje voor; je kan ze namelijk van afstand gemakkelijk stopzetten. Dan kan je gas geven wat je wilt, maar er komt geen beweging meer in je kart. Word je dus van de baan gestuurd en ben je niet van plan om de baan te verlaten? Dan kan je ook gewoon stil gezet worden!
Lees ook: 7 voordelen van elektrisch karten!
Over het algemeen draait het trouwens meer om plezier, dat is namelijk het belangrijkste als je een heat gaat karten. Volg dus de instructies van het personeel op, dan hebben zij ook een fijne werkdag. Een lach op het gezicht van de gasten bezorgen, dat is misschien nog wel de belangrijkste taak!
Gemiddelde werkdag
De dag start natuurlijk met het opstarten van de karts en de computer voor de tijdsregistratie. Zijn ze allemaal vol getankt of opgeladen? Vervolgens een rondje over de baan lopen om te zien of er geen gekke dingen zijn/liggen. Daarna is het tijd om de gasten te ontvangen! Meestal hebben die een bewijs van deelname mee, waarna ze die in mogen leveren. Vervolgens geeft de baanmedewerker hen een instructie. Als ze alles begrepen hebben, hoeven ze alleen nog op de juiste volgorde in te stappen.
Vervolgens start de eerste heat en dien je goed in de gaten te houden of alles veilig verloopt. Nadat de heat voorbij is, haalt de baanmedewerker de karts weer terug naar de pitstraat en mogen de gasten uitstappen. Dit is een cirkeltje dat de hele dag doorgaat: de volgende gasten staan namelijk alweer klaar! Meestal draait een kartbaan vier of vijf heats per uur, dus het is flink aanpoten.
Nog steeds zo enthousiast om op een kartbaan te werken? Hopelijk wel, het is namelijk erg leuk!